Ministrul Sănătății, Patriciu–Andrei Achimaș-Cadariu, a vizitat Centrul de Screening Mamar şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

  • Centrul de Screening Mamar, inclus în Planul integrat național comprehensiv de control al cancerului mamar

Ministrului Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu şi dr. Florian Nicula, medicul coordonator al Centrului de screening, pe regiunea Nord-Vest, au vizi­tat vineri, 8 aprilie 2016, Centrul de Screening Mamar și Institutul de Științe ale Vieții din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, dr. Csaba Szekely-Orban, managerul Centrului de Screening Mamar, dr. Daniela Cârnațu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, cadru didactic al UVVG, iar autorităţile locale au fost reprezentate de viceprimarul Levente Bognar.
În cadrul vizitei, a fost discutată posibilitatea includerii Centrului de Screening Mamar din Arad într-un program pilot al Ministerului Sănătăţii pentru screeningul cancerului mamar, astfel fiind asigurate un număr de 5000 de mamografii gratuite pentru această zonă a ţării noastre.
În perioada 01.01.2013-31.08. 2014, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a fost partener principal, împreună cu două spitale din Ungaria, Centrul Județean de Îngriji Medicale – din localităţile Hodmezovasarhely şi Mako, precum și cu Spitalul Ambulatorul „Dr. Bugyi Istvan” din Szentes, pentru proiectul intitulat: „Dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în Microregiunea Hodmezovasarhely, Szentes și Arad” (HURO/1101/189/2.4.1.), care a fost implementat cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul Programului de Colaborare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.
Scopul proiectului a fost achiziția de aparatură medicală performantă, crearea infrastructurii și mediatizarea în vederea implementării unui program de depistare precoce a cancerului mamar în această Euroregiune, cu incidenţă și mortalitate similare, prin această afecțiune oncolo­gică, reprezentând principala cauză de mortalitate prin cancer la populația fe­minină. În cadrul proiectului, partea română, a achiziţionat un mamograf di­gital de ultimă generație, un ECHOGRAF DOPPLER COLOR, SIEMENS, SCANNER (imaginea radiologică – în imaginea digitală) şi o unitate „SERVER” de stocare a informației, model PACS.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a amenajat, din fonduri proprii, o locație pe strada Cocorilor nr. 57, pentru instalarea aparaturii achiziționate, înființând „CENTRUL DE SCREENING MAMAR” a cărui inaugurare a avut loc în luna iunie a anului trecut.
În urma vizitei la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat: „Am venit la Arad cu ocazia unei duble vizite, în Arad și Ungaria, ca și consecință a unui proiect transfrontalier, care a avut drept rezultat înfiinţarea Centrului de Screening Mamar. Momentul este unul fericit, având în vedere că săptămâna viitoare vom lansa, în prezența premierului Dacian Cioloș și a reprezentaților Direcției de Sănătate a Comisiei Europene, Planul integrat național comprehensiv de control al cancerului, care, în mod evident, cuprinde și partea de profilaxie, de screening. În acest context, Centrul de Screening Mamar din Arad poate să facă parte din acest plan complex al profila­xiei din România, care creionează dezvoltarea progresivă a acestor centre. Este foarte important să putem utiliza toate facilităţile de acest gen de care dispunem, iar Centru de Screening Mamar din Arad respectă toate cerințele europene de acest profil”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu, ne-a făcut onoarea de a vizita Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Facultatea de Medicină, mai precis partea de cercetare – Institutul de Ştiinţe ale Vieţii și Centrul de Screening Mamar, care a fost înființat printr-un proiect transfrontalier. Cred că este deosebit de important să subliniem faptul că dorim să transformăm această unitate într-un Centru de prevenție și screening pe toate cele trei direcții, conform celor discutate cu Direcția de Sănătate Publică Arad și cu domnul ministru Patriciu Achimaș-Cadariu și anume cancerul mamar, cancerul colorectal și cancerul de col uterin. Acțiunile se vor desfășura în colaborare cu Primăria Municipiului Arad, Direcția de Sănătate Publică și primăriile din județ, implicând tinerii studenți și medicii rezidenți în această acțiune deosebit de complexă și importantă de prevenție a patologiei neoplazice”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşe­dintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a declarat: „Vizita ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a fost de mare importanţă prin faptul că     i-am prezentat domnului ministru diferite teme de cercetare din domeniul geneticii medicale şi a biologiei celulare şi mole­culare, care sunt strâns legate de activitatea din Clinicile Universitare şi care au fost apreciate de dl. ministru și echipa cu care a venit la Universitatea noastră.  Dorința noastră este ca Centrul de Screening Mamar din Arad să devină un centru regional, care să-și poată exercita funcționalitatea prin dotările superioare pe care le avem și prin alocarea unor fonduri din partea Ministerului Sănătății. Domnul ministru al Sănătăţii ne-a încurajat în obținerea unor fonduri pentru realizarea acestui mod de control pentru cancerul mamar, care are o răspândire destul de mare în județul Arad, la fel ca diabetul, sau cancerul localizat în alte zone ale organismului. Ne dorim o cola­borare fructuoasă cu Ministerul Sănătății, în interesul medicilor rezidenţi, studenţilor noştri şi arădenilor, astfel încât să dăm dovadă că suntem o Universitate preocupată de calitatea şi stabilirea unor relații transfrontaliere cu partenerii noștri din Mako, Szeged și Debrecen”.
Vizită ministerială în
Ungaria
Comisarul european Corina Crețu şi ministrul ungar al Sănătăţii, János Lázár, şeful biroului premierului Viktor Orban, preocupaţi de Centrele de Screening Mamar din Arad şi Ungaria
Cea de-a doua parte a vizitei mi­nistrului Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu, s-a realizat în Ungaria, alături de o delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşe­dintele Universităţii, în localitățile Mako și Hodmezovasarhely, la unită-țile spitaliceşti, care au fost implicate în proiectul realizat pe fonduri transfrontaliere.
La întruniri au participat şi Janos Lazar, ministrul ungar al Sănătăţii, János Lázár şi şeful biroului premierului Viktor Orban, precum și comisarul european Corina Crețu, care au subliniat importanţa cooperării transfrontaliere şi rolul pe care l-a avut Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în realizarea proiectului de screening mamar, pe partea română.
Daniel Albu

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni