„Educația și devenirea personală a tinerilor în contextul multireligios a societății europene”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala festivă a Colegiului Național Elena Ghiba Birta din Arad s-a desfășurat miercuri, 11 mai 2016, o manifestare dedicată Anului omagial al educației tineretului ortodox în Patriarhia Română. Cadrul tematic al dialogului cu cei prezenți a fost legat cu precădere de educația și devenira personală a tinerilor în contextul multireligios al societății europene. Invitata specială a  manifestării a fost Cuvioasa Maică Magdalena de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia), care admiră şi respectă mult părinţii, iar prin activitatea și cărţile sale încearcă să-i indrume în perseverentul drum de a creşte copii creştineşte. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul doamnei Eugenia Groșan, directorul Colegiului, și de implicarea domnilor Paul Krizner și Răzvan Surcel, profesori de religie, precum și a altor cadre didactice.

Cuvioasa Maică Magdalenă crede că „deprinderea vieţii creştine va deveni o normalitate într-o familie în care o persoană este iubită pentru sine însuși, chiar dacă este sau nu este inteligent, bun, evlavios, ordonat, îi place mâncarea nesănătoasă sau nu… Dacă toată lumea în familie este tratată cu respect, ei îşi vor face loc unul altuia în mod natural: vor ierta, vor ajuta, vor colabora, vor împărţi, vor asculta cu răbdare, vor face sacrificii și alte virtuți care nu se învață în pustie, ci în comunitate. Părinții trebuie să vorbească (și să facă orice altceva: gătit, curăţenie, citirea poveștilor, mustrarea…) cu dragoste. Ei îşi pot păstra autoritatea prin corectitudine și consecvență. Trebuie să asculte și să nu replice întotdeauna; pot spune pur și simplu „Înțeleg de ce te simți așa”. Părinții trebuie să fie un intermediar între copil și Dumnezeu, mai degrabă decât să-L gândească pe Dumnezeu ca un intermediar care va convinge copilul să urmeze planurile părinților”.

Educaţie şi identitate ortodoxă

Joi, o manifestare similară s-a desfăşurat în Sala festivă a Colegiului Național „Vasile Goldiș”. Cadrul tematic al dialogului cu cei prezenți a fost legat cu precădere de educația și identitatea ortodoxă de astăzi. Invitata specială a  manifestării a fost Cuvioasa Maică Magdalena de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia), care a avut un dialog cu cei prezenți. La eveniment au participat cei mai buni elevi și eleve ale Colegiului, prin implicarea profesorilor și, mai ales, a domnului Eugen Bocăniciu, directorul Colegiului Național. Tematica dialogului a fost de mare actualitate. Cuvioasa Maică Magdalena a subliniat printre multe altele faptul că „aspectul social al vieții parohiale este fundamental. Acesta permite ca iubirea pe care o gustăm la Liturghie să fie trăită și practicată prin intermediul altor persoane. Practicile comune, cum ar fi postul, pot fi trăite ca terapii, mai degrabă decât ca reguli. Copiii se pot juca împreună, pot da ajutor, pot învăţa să aibă încredere în alţi copii ortodocși … Ei pot avea prieteni care să contrabalanseze presiunea grupurilor lumeşti. În pridvorul bisericii poate să existe şi bună dispoziţie, conversații neoficiale cu preotul, șansa de a vedea cupluri căsătorite fericite și alte modele. Astfel, cele mai bune experiențe vor fi legate de credință”.

Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ eparhial

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni