SUA nu şi-au respectat în totalitate angajamentele cu Iranul, afirmă preşedintele Hassan Rohani

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat că Statele Unite nu şi-au respectat în totalitate angajamentele, ceea ce a împiedicat Teheranul şi Washingtonul să poarte discuţii pe teme regionale, relatează Le Figaro online.

„Aşa cum a spus liderul suprem (n.r. ayatollahul Ali Khamenei), acordul nuclear era un test pentru cealaltă parte”, a declarat Rohani, în cadrul unei intervenţii televizate.

Încheiat în iulie 2015 între Iran şi marile puteri (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), acordul nuclear a intrat în vigoare la jumătatea lunii ianuarie. Acesta a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul angajamentului acestei ţări de a-şi limita programul nuclear pentru sectorul civil şi de a nu se dota cu arme atomice.

Potrivit Naţiunilor Unite, Iranul a respectat în totalitate angajamentele, însă Teheranul acuză în mod frecvent Washingtonul că împiedică reluarea relaţiilor comerciale şi economice cu comunitatea internaţională.

„Dacă Statele Unite ar fi aplicat normele acordului nuclear cu bunăvoinţă şi precizie şi ar fi diminuat obstacolele (…) pe care le vedem astăzi, am fi putut avea încredere şi ne-am fi putut angaja în negocieri pe alte teme, ceea ce ar fi putut fi în interesul regiunii, al Statelor Unite şi al nostru”, a adăugat Rohani.

„Din păcate, ei nu au trecut acest test cu succes şi nu şi-au respectat întocmai angajamentele”, a adăugat el.

Rohani a mai subliniat că dacă după intrarea în vigoare a acordului, Iranul şi-a putut „creşte exporturile de petrol”, în schimb, „în alte sectoare, lucrurile avansează încet”, în special în ceea ce priveşte refuzul „marilor bănci (…), care sunt supuse unor presiuni”, de a lucra cu Iranul.

Rohani a adăugat, cu toate acestea, că este optimist în ceea ce priveşte viitorul.

Luni, ayatollahul Khamenei a denunţat atitudinea Statelor Unite.

„Ei solicită negocieri cu privire la chestiuni regionale, însă experienţa negocierilor nucleare demonstrează că acest lucru va fi o otravă mortală şi că nu putem avea încredere în americani cu privire la niciun aspect”, a declarat Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în privinţa marilor chestiuni politice ale ţării.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni