Nevaccinarea produce tragedii: Aradul pe primul loc la decesele din cauza rujeolei

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. Doi copii au murit, unul fiind din Arad. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat luni la Arad, dar așteaptă confirmarea finală.
Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Aradul se află pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de cazuri deja confirmate şi pe un îngrijorător loc întâi la numărul de decese. Distribuția cazurilor pe județe: la graniţa dintre judeţele Bistrița-Năsăud și Cluj (219 cazuri); în județul Mureș (145 cazuri);  în județul Arad (113 cazuri din care două decese la copii cu vârsta sub 1 an); în județul Timiș (71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an); Suceava (27 cazuri);  Brașov (33 cazuri); Sălaj (7 cazuri); Hunedoara (14 cazuri); Caraș- Severin (13 cazuri); Alba (3 cazuri).
Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (patru cazuri) şi din județele: Bacău (3 cazuri), Bihor (1 caz), Constanța (3 cazuri), Dâmbovița (2 cazuri), Giurgiu (1 caz), Mehedinți (1 caz), Neamț (2 cazuri), Olt (2 cazuri), Sibiu (3 caz), Vaslui (1 caz). Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.
Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de
exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.
Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa-numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați.
Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zo­nele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.