Tot mai muţi foşti infractori se alătură teroriştilor: „Stat Islamic nu cere sofisticare intelectuală. Nu îţi cere să studiezi religia”

Distincţia între terorism şi infracţionalitate devine din ce în ce mai estompată, se afirmă într-un studiu al cercetătorilor de la King’s College din Londra, care a relevat că aproape 60% din militanţii incluşi în studiu au fost anterior închişi pentru diverse infracţiuni, scrie Associated Press.

Un studiu al Centrului Internaţional pentru Studiul Radicalizării şi Violenţei politice din cadrul King’s College din Londra indică faptul că organizaţia Stat Islamic, care recrutează un număr tot mai mare de foşti infranctori, este diferită de alte reţele teroriste, cum ar fi al-Qaida, care în general vizează spre radicalizare studenţi, intelectuali şi persoane fără un trecut violent.

„Stat Islamic nu cere sofisticare intelectuală. Nu îţi cere să studiezi religia. Face totul ca un joc pe calculator,” a declarat Peter Neumann, directorul Centrului.

Cercetătorii mai afirmă că Stat Islamic oferă infractorilor o şansă la „izbăvire” fără să ceară o schimbare de comportament.

Având în vedere trecutul violent al recruţilor, aceştia sunt mult mai uşor de convins să comită acţiuni sângeroase. Mai mult, ei sunt familiari cu utilizarea de arme, cât şi cu plănuirea de acte criminale.

Centrul estimează că aproximativ 40% din actele cu caracter terorist din Europa sunt cel puţin parţial finanţate de criminalitatea stradală, cum ar fi vânzarea de droguri şi bunuri contrafăcute.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni