Bucurie românească dincolo de hotare: dăscăliţa Maria Misaroş, din Gyula, a împlinit 90 de ani

O zi de mare bucurie pentru comunitatea istorică a românilor din Ungaria a fost cea de duminică, 23 octombrie: Maria Misaroş, membră importantă a comunităţii Româneşti din ţara vecină, dăscăliţă o viaţă întreagă şi văduvă a preotului Teodor Misaroş, a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani. Românii din Ungaria (şi nu numai), au sărbătorit-o pe Maria Misaroş şi i-au urat La mulţi ani cu sănătate în Catedrala „Sf. Nicolae” din Gyula. Excelenţa Sa Florin Vasiloni – consulul general al României la Gyula, Eva Iova Şimon – redactor-șef al publicației „Foaia Românească”, Ştefan Oroian – artist plastic, preotul Teodor Marc, Ion Budai – fostul director al Liceului Nicolae Bălcescu din Gyula, Maria Gurzău Czegledi – actuala directoare a liceului, foşti elevi şi colegi ai sărbătoritei şi membri ai familiei acesteia au onorat cu prezenţa sărbătoarea şi pe sărbătorită.

maria-misaros-1Maria Misaroş la 90 de ani – un model de credinţă în profesie, în om, în neam şi-n Dumnezeu

Maria Misaroş s-a născut pe 23 octombrie 2016 la Săcal (Korosszakal), judeţul Hajdu Bihar. După ce a terminat şcoala generală în satul natal, a absolvit Institutul de învăţători „Sfânta Ursula” din Oradea, iar în anul 1946 a primit post de învăţător la Școala Confesională Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Gyula, numărându-se printre primii dascăli din comunitatea românească din Ungaria. După căsătoria cu preotul Teodor Misaroş – fost vicar al Vicariatului Ortodox Român din Ungaria, autorul monografiei Istoricul Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, şi după repartizarea acestuia ca preot la Săcal, Maria Misaroş s-a reîntors în satul natal ca învăţătoare a elevilor din clasele I-IV. A activat în şcoala din Săcal până 1963, când a revenit la Gyula ca învăţătoare la Liceul Nicolae Bălcescu şi a rămas la catedră până la pensionare.

?

Organizată de credincioșii ortodocși români din Gyula, ceremonia aniversării Mariei Misaroş s-a desfăşurat în catedrala episcopală „Sfântul Nicolae”, după terminarea Sfintei Liturghii. După cuvântările rostite de preotul Teodor Marc, de Ion Budai – fostul director al Liceului Nicolae Bălcescu din Gyula, şi de Florin Vasiloni – consulul general al României la Gyula, Maria Misaroş a mulţumit celor prezenţi pentru participare, subliniind cu emoţie vădită că au ţinut-o în viaţă „… credinţa în Dumnezeu şi dragostea pentru neamul românesc”.

În numele ziarului Glasul Aradului,  în numele arădenilor şi în numele tuturor românilor iubitori de neam şi de limbă, semnatarul acestor rânduri îşi pleacă fruntea înaintea venerabilei dăscăliţe românce din Ungaria şi-i urează omului Maria Misaroş sănătate multă, bucurii dese şi dense, şi s-apuce să-şi vadă neamul ei românesc ajuns acolo unde merită pe scena lumii şi pe scena istoriei.

La mulţi ani, doamnă dăscăliţă româncă Maria Misaroş!

maria-misaros-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

?

maria-misaros-5