Universitatea ,,Aurel Vlaicu”- 25 de ani sub patronajul unui nume legendar al aviației mondiale

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a sărbătorit vineri, 9 decembrie, 25 de ani de la momentul în care a primit numele marelui constructor de avioane și pilot născut în Hunedoara vecină, la Binținți. Evenimentul desfășurat în complexul M s-a constituit într-un omagiu adus ilustrului patron spiritual al universității și tuturor celor care și-au pus și energiile, și valorile, la temeliile începururilor acestei instituții de învățământ superior în Arad, celor care i-au condus destinul prin timp și i-au potențat creșterea.
La impresionantul eveniment au participat întemeietorii universității – cadre didactice și oficialități ale vremii de atunci, oficialități ale zilei prezente, foști rectori, Ecaterina Andronescu – ministru al Educației, Înaltpreasfințitul Timotei – arhiepiscopul ortodox al Aradului, diplomați
Oficiile de gazdă au fost făcute cu emoții urcate până la intensitatea și temperatura lacrimilor de profesoara universitară doctor Ramona Lile, rectorul de azi al universității.
Istoria Universităţii „Aurel Vlaicu” a fost prezentată într-un scurt film realizat de studenţii Facultăţii de Jurnalism sub conducerea profesorului Radu Ciuponta. urmat de interpretarea tradiționalului Gaudeamus. „Astăzi, vă vom omagia pe dumneavoastră, cei care în 24 ianuarie 1990 v-aţi unit pentru a clădi această universitate care, un an mai târziu, a primit numele «Aurel Vlaicu», dar şi pe toți cei care, de atunci, au muncit zi de zi în această instituţie de învăţământ superior din Arad”, a spus  prof. univ. dr. Ramona Lile cu o emoție răvășitoare în glas.
Momentul a coincis cu deschiderea ediției 2016 a Simpozionului ISREIE, care a adus în Arad multe personalități ale lumii științifice de pe mai multe continente. „Mă copleșesc emoțiile cum mă copleșesc la fiecare eveniment… Ne bucurăm că sunteți alături de noi la acest eveniment și la simpozion”, a mai spus Ramona Lile cu aceeași emoție vizibilă.
Sărbătoarea a fost onorată cu prezența de ambasadorul Mexicului în România, Excelența Sa José Arturo Trejo Nava,  consulul general al României la Gyula, Excelența sa Florin Trandafir Vasilioni, Ecaterina Andronescu – fostă ministru al Educației, Înalt Prea Sfințitul Timotei – arhiepiscopul ortodox al Aradului, Marin Popescu – consilier în Ministerul Educației, Florentina Horgea – subprefect al Aradului, Călin Bibarț – viceprimarul municipiului, Silvana Lupu – secretara județului, înalte fețe bisericești, reprezentanți a 50 de universități din țară și din străinătate, politicieni, directori de instituții, oameni de afaceri, foști și actuali dascăli, foști și actuali studenți și mulți, foarte mulți arădeni, sala de festivități a universității fiind neîncăpătoare.
Profesorul universitar doctor Radu Homescu, primul rector al Universitatii „Aurel Vlaicu”, a adresat un mesaj călduros tuturor celor aflați la eveniment „Permiteți-mi să adresez un salut călduros ambasadorului Mexicului, domnilor senatori, doamnei ministru, distinșilor oaspeții din străinătate. Felicitări administrației facultății, doamnei rector care a fost de-a lungul celor 25 de ani un spirit călăuzitor, devotată învățământului arădean”. Și fostul ministru al Învățământului, doamna Ecaterina Andronescu, a adresat la rândul ei, câteva cuvinte frumoase referitoare la acest moment festiv: „Aradul merită această universitate. Aradul merită universităţi aş spune gândidu-mă şi la cea de-a doua universitate pe care o aveţi, şi fac această apreciere pentru că întotdeauna am simţit în Arad acel orgoliu intelectual care îndreptăţeşte comunitatea oraşului să spere şi să aibă o insituţie de cel mai înalt nivel”.
Fiind în imposibilitatea de a participa la eveniment, fostul prim-ministru Petre Roman, cel care a semnat în 1990 ordinul de înființare a universității arădene de stat, a transmis un mesaj la ceas aniversar: „Am remarcat în spusele, în atitudinea și în acțiunea doamnei rector Ramona Lile angajamentul într-o misiune de educaţie şi cercetare în spiritul european, centrată pe cunoaştere. Într-adevăr, în 1990 aveam convingerea absolută că România poate face saltul spre dezvoltarea modernă si civilizaţia avansată contemporană numai dacă punem în valoare o cât mai amplă şi intensă capacitate de educaţie universitară”. Invitați din 20 de țări și reprezentanți ai universităților din țară au adus mesajul lor aniversar pentru universitatea arădeană de stat.
A fost un eveniment în care  primii omagiați au fost cei care au făcut parte din comitetul de inițiativă care în urmă cu 25 de ani au pus bazele universității în jurul Facultății de Inginerie.
Un moment special a fost dedicat foștilor rectori care au condus destinul instituției în cei 25 de ani, prof. univ. dr. Radu Homescu și prof. univ. dr Gheorghe Păcurariu  primind
elogiile și recunoștința unanimă pentru munca lor plină de abnegație de la fondarea universității până azi. „Pentru Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, această zi este una specială: e un moment aniversar în care am dorit să aducem un omagiu celor care au scris istoria universității. Ne bucurăm că-i aem alături pe prietenii noștri din țară și pe cei din străinătate, autoritățile centrale și locale – cărora le mulțumim pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în toți acești ani și pe care îl primim și în prezent. Ne bucurăm că acest eveniment aniversar a coincis cu Simpozionul ISREIE, o sărbătoare a științei”, a spus prof. univ. dr. Ramona Lile.
După evenimentul sărbătoresc emoționant au început lucrările pe secțiuni ale Simpozionului ISREIE, maniferstare științifică organizată de UAV din doi în doi ani și care se bucură de o tot mai largă participare la fiecare ediție.
Alexandra Drăgușanu
Lorena Gavriș

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni