Ignești, o comună pe calea modernizării

Săptămâna trecută am fost oaspeții administrației comunei Ignești.
În discuția avută cu primarul comunei, Ioan Marinel Urs, am atins o serie de probleme. Întâlnirea s-a derulat la primele ore ale dimineții – la ora 8, și se știe că rar unde poți găsi primari la sediu așa de dimineață.
– Așa de dimineață veniți la serviciu, domnule primar? În alte părți unii edilii vin mai târziu.
– Nu vin eu de dimineață; să știți că așa este programul la primăria din Ignești: începe la ora 8 pentru toți, inclusiv pentru mine. Dacă mergeți prin comună veți putea și vedea rezultatele strădaniilor primarului și a colectivului pe care îl conduce și a Consiliului Local.
– Cu ce doriți să începem: cu prezentarea sau plecare în teren?
– În primul rând vreau să vă urez bun venit în comuna noastră și să mulțumesc întregului colectiv din care faceți parte pentru că sunteți  întotdeauna alături de noi.
– Ce a reprezentat anul 2016 pentru dumneavoastră?
– A fost un an bun, am câștigat al doilea mandat de primar cu peste 70%, o dovadă că oamenii au încredere în mine. În acest mandat, cum am mai spus, am venit în primărie cu dorința de a pune bazele dezvoltării comunei din punct de vedere al infrastructurii, rezolvarea problemelor locale, deci, nu are rost să mai repetăm ceea ce am spus cândva, când ați mai fost prin comuna noastră: nu am venit la Primărie pentru titulatură; oamenii sunt cam sătui de atâta titulatură, de atâta „domnule“… Ei vor și așteaptă rezultate și nu vorbe.
– E adevărat, am mai fost prin comună și am văzut ce ați făcut. Am discutat și cu oamenii înainte de a ajunge la dumneavoastră. Cum considerați că încheiați acest an?
– Peste câteva zile încheiem acest an, e adevărat și sunt mul­țumit. Am finalizat în acest an lucrările la Căminul Cultural din satul Susani, lucrare destul de mare și cu bani de la bugetul local de aceea a cam durat construcția dar avem într-adevăr un Cămin Culural cum scrie la carte și modern. În fața lui am amenajat o parcare de 100 metri pătraţi. La cămin mai avem de rezolvat doar încălzirea și ne putem mândri cu un asemenea obieciv. În celelalte sate am continuat cu modernizarea străzilor, în anul 2015 am început cu drumurile principale în fiecare localitate, anul trecut am finalizat doi kilometri de străzi în Ignești.
Mai știți cum era în fața Primăriei? Ei, bine acum avem amenajate locuri de parcare și tot ca infrastructură avem trotuare pavate, loc de joacă pentru copii; scena din centrul comunei. Cetățenii au văzut ce s-a făcut, ce au astăzi și ce au avut înainte de a fi eu primar.
Cu banii nu am stat chiar așa bine, dar ne-am limitat la ce am avut. Un lucru destul de important: am început să lucrăm la cadastre. Comuna nefiind colec­- tivizată merge destul de greu dar până acum avem finalizat în jur de 80 de hectare și continuăm și în anul ce vine. Alimentare cu apă  avem în toate satele, doar câteva familii nu sunt branșate la rețea, în rest toată lumea are apă de la robinet.
– Ați precizat că aveți multă pădure care pentru dumneavoastră e o valoare și o avuție…
– Da, e adevărat: noi avem în jur de 700 de hectare de pădure cu specii valoroase de arbori; chiar avem un bun renume vizavi de acest lucru. Însă avem mare grijă de ea, ca de ochii din cap, fiindcă ea este viața noastră. O exploatăm rațional respectând normele silvice, avem și şase ha de împădurire. Dar nu am neglijat nici populația, adică să nu aibă lemne de foc pentru încălzirea locuințelor.
– Vorbiți-ne puțin și despre învățământul din comună; cum sunt școlile la dumneavoastră?
– Da, am omis eu să precizez. Noi avem două școli care func­ționează la nivel de comună: o școala cu clasele I-IV în Ignești și una în Susani. Școlile au toate condițiile, au de asemenea și autorizație de funcționare, deci este  conform legii.
Mai greu este cu locurile de muncă: nu avem pe raza comunei agenți economici care să absoarbă forța de muncă. Localnicii lucrează însă la Sebiș și Ineu iar unii se mai ocupă cu agricultura, cu creșterea animalelor. Vrem să abordăm pe cât posibil și această problemă în acest mandat.
– Un gând către consăteni, acum la final de an…
– Vreau să mulțumesc echipei mele de la Primărie pentru eforturile lor de a schimba în bine activitatea de la Primărie, Consi­- liului Local pentru sprijin și tuturor cetățenilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o și să le adresez tuturor tradiționala urare „Sărbători fericite!“.