Colinde străbune: comunitatea românescă din Ungaria a întâmpinat Crăciunul aşa cum se cuvine

Comunitatea românească din Ungaria a întâmpinat Crăciunul aşa cum se cuvine, punând la loc de cinste colindele și obiceiurile tradiționale românești. În perioada premergătoare Sărbătorii Naşterii Domnului,     au avut loc spectacole de colinde, serbări la școlile unde învață copiii românilor, manifestări religioase, evenimente la care au participat și diplomații români acreditați în Ungaria.

Astfel, pe 17 decembrie, la Micherechi, pe scena Casei de Cultură Gheorghe Dulău a avut loc  cea de a VII-a ediție a Festivalului Colindelor. Festivalul a reunit pe scenă grupurile corale ale tuturor confesiunilor din localitate. La evenimentul din acest an au asistat Excelența Sa, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, Excelența Sa, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Margareta Tat, primarul Micherechiului, autorități locale precum și numeroși invitați. În partea a doua a Festivalului colindelor de la Micherechi, pe scenă a urcat și grupul coral al Bisericii Baptiste din Sânnicolau-Mare, care a interpretat mai multe colinde și cântece. Toți participanții au fost invitați mai apoi să servească cozonac, oferit din partea Primăriei, potrivit datinii românești.

A doua zi, la Gyula, în Catedrala istorică Sf. Nicolae, a avut loc prima ediție a Festivalului Colindelor, în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei. Au urcat pe scenă corul Pro Musica din Gyula, corul Bisericii Ortodoxe din Curtici  și corul din Medieșu Aurit (jud. Satu-Mare). Evenimentul a fost precedat de liturghia arhierească celebrată de PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

De menţionat că pe 16 decembrie 2016, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a primit la sediul misiunii, un grup de colindători, elevi ai Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, coordonați de către prof.  Gheorghe Pătcaş  (originar din Micherechi).

În aceeaşi zi, un grup de studenţi  ai Facultăţii de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii din Oradea, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultaţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, au efectuat o vizită la Gyula, ocazie cu care au cântat colinde româneşti la sediul misiunii diplomatice româneşti, iar însoţiţi de către şeful misiunii, consulul general Florin Vasiloni, au vizitat Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula şi Catedrala Ortodoxă „Sf. Nicolae” din Gyula. Cu ocazia vizitei la Liceul „Nicolae Bălcescu”, delegaţia orădeană a făcut o donaţie de carte pentru biblioteca şcolii, membrii acesteia fiind primiţi de directorul instituţiei, Maria Gurzău Csegledi, directorii adjuncţi Ildiko Pilan şi Andreea Cefan, și alţi dascăli.

În seara zilei de 18 decembrie, consulul general Florin Vasiloni a primit la reşedinţa sa pe PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost însoţit de către alţi clerici din cadrul episcopiei şi de membrii corului „Pro Musica”. Corul „Pro Musica” este un cor format în special din intelectuali români din Ungaria. Corul a împlinit în acest an 25 de ani de la înfiinţare. De la înfiinţare, mentorul grupului este artistul plastic Ştefan Oroian (membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria). Timp de 20 de ani, corul a fost dirijat de către maestrul Gh. Fluieraş din Arad, în prezent fiind pregătit de către dirijorul Adrian Bughi, originar din acelaşi oraş.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni