Temeri justificate la Moneasa: „Proiecte avem dar să vedem cum vom fi ajutați“

* Interviu cu primarul comunei Moneasa, Ioan Nuțu Herbei *

În urmă cu câteva zile am trecut prin Moneasa, ca să vedem cum este drumul și să vedem cum mai arată frumoasa comună – precum și Sta­țiunea Moneasa sub mantia zăpezii. Cu bucurie am constatat că deși s-a depus un strat consistent de zăpadă, drumul era curățat, de la Sebiș la Moneasa precum și în Stațiunea Moneasa.
Ne-am întâlnit apoi cu primarul comunei, Ioan Nuțu Herbei, care nu prea se arăta a fi în apele lui. Din discuția purtată mai apoi la Primărie am înțeles și de ce.
– Care e situația la dumneavoastră acum, la început de an?
– Destul de încurcată. Au apărut semnale și discuții cum că s-ar putea ca Stațiunea Moneasa să fie luată de Consiliul Județean Arad (CJA). Oamenii din comună mă tot opresc pe drum și mă întreabă de această problemă iar eu le-am spus ferm că nu se poate, deoarece comuna asta supraviețuiește datorită Stațiunii.
Anul trecut am primit de la CJA o sumă de 80 de mii pentru acoperișul Școlii; în rest… am primit 10 mii de lei. Cu acești bani nu poți face nimic în Stațiune, având în vedere aspectul că Primăria Moneasa execută toate lucrările gospodărești de aici.
Apoi sunt acuzat că nu fac nimic – respectiv nici o lucrare pentru Sta­țiune: cu ce să fac, dacă domnii de la CJA nu alocă bani în acest scop? Probabil nu le plac „ochii“ mei.
– Vorbind de lucrări, despre ce proiecte – respectiv despre ce lucrări este vorba? Ce proiecte aveți pentru 2017?
– Avem câteva în plan. Vrem să modernizăm străzile în Moneasa, acesta este un proiect în derulare. * Apoi vrem să facem modernizări în Stațiunea Moneasa. * Am în vedere și va trebui să reabilităm Căminul Cultural din Moneasa. * Este necesară modernizarea terenului de sport – respectiv de fotbal, prin acoperirea lui cu gazon sintetic. * Avem în vedere construirea unei hale unde va funcționa un Centru de Permanență PSI și SMURD, deoarece este necesar, fiind o distanță destul de mare de la Sebiș până la Moneasa; și asata având în vedere un eventual pericol ce ar putea apărea la vilele și construcțiile din rășinoase care sunt periculoase. * Vrem să construim sau să amenajăm o clădire în vederea func­ționării unei Capele Mortuare. * Vrem să realizăm refacerea pârtiei de schi pe vechiul amplasament.
– Spuneați mai devreme ceva și despre oportunități; la ce faceți referire, mai exact?
– Vreau să subliniez aspectul că ar fi fost bine și util dacă acum, la Moneasa, ar fi fost amenajată această pârtie de schi: acum avem și zăpadă bună și ar putea funcționa. Dar pentru toate acestea trebuie bani, ele apoi vor aduce bani…  Să vedem acum câți bani îmi va da – vreau să spun comunei Moneasa – domnul Cionca, președintele Consiliului Județean Arad pentru ceea ce am înșirat. Eu apreciez că ar fi bine dacă am lăsa toate deoaparte și ne-am preocupa doar de binele cetățeanului, pentru binele comun. Și am speranța sinceră că așa va fi.
Părerile oamenilor
Chiar la finele discuției noastre, trei localnici mai vârstnici au venit supărați la biroul primarului pentru a-l întreba de situația Stațiunii Moneasa și dacă e adevărat ce se aude.
„Destul de rău dacă ar fi adevărat. Deoarece de când este Stațiunea de gospodărirea ei s-a ocupat Primăria Comunei Moneasa. Și în celălalt regim le dădeau bani de la CJA. Acum văd că s-au schimbat sau… vor să schimbe niște jocuri. Noi, ca cetățeni ai acestei comune ne opunem… Am auzit zvonuri și am văzut niște lucruri și pe internet, de aceea suntem îngrijorați“ a spus agitat unul din grupul celor trei veniți la primar.
„Domnule primar, înainte să dea bani pentru ce trebuie făcut și apoi să vie cu aceste propuneri“ a mai precizat și un al doilea din grup.
„Eu, de exemplu, de 30 de ani tot așa știu drumul de la Sebiș la Moneasa: cu gropi și spărturi… Acolo trebuie văzut și făcut ceva, nu întâi să se bage de vină la Stațiune“ a adăudat și G.D., prezent la discuție.
„O stațiune de așa valoare avem și noi la nivel de județ – pe care mulți ar dori s-o aibă, și nu o au!–  și noi nici n-o băgăm în seamă. Pe timpul iernii nu prea ai ce să oferi  turistului la Moneasa acum. Dar, dacă era amenjată cum trebuie: de exemplu dacă era amenajată pârtia de schi, atunci, cu sigu-ranță că stațiunea era plină de turiști și aducea bani“ a mai precizat cu năduf un alt participant la discuție.