Revoltă în Piața Catedralei: Falcă își lasă adjunctul să-i liniștească pe protestatari, în timp ce Fifor a vorbit personal cu ei

Comercianții din Piața Catedralei s-au revoltat când au aflat că Administrația Falcă ia în considerare desființarea pieței agroalimentare pen­- tru a amplasa în loc Monumentul Marii Uniri. Cum era și normal, vânzătorii care își văd pusă în pericol existența și unii dintre cumpărătorii care preferă să facă cumpărături de acolo și nu din supermarketurile apărute, în ultimii ani, ca ciupercile după ploaie au organizat un protest.
Cum a reacționat însă primarul Gheorghe Falcă? Cum era de așteptat s-a făcut că plouă, lăsându-și adjunctul, adică pe viceprimarul Călin Bibarț, să-i liniștească pe protestatari. Nu de alta, dar oamenii nu mai protestau împotriva Guvernului PSD, iar Falcă nu putea să iasă decât șifonat în urma întâlnirii.
Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, viceprimarul Bibarț și consilierul municipal Geanina Pistru au discutat vineri cu reprezentanții comercianților din Piața Catedralei, pe care i-au chemat la Primărie. „Reprezentanții producătorilor au fost invitați astăzi (n.r.-vineri) la Primărie pentru a discuta cu domnul viceprimar Călin Bibaț și doamna consilier municipal Geanina Pistru.  Reprezentanții Municipalității au explicat că în prezent municipalitatea analizează mai multe posibilități alternative de amplasare a Mo­- numentului Marii Uniri”, se arată în comunicat. În continuare, așa cum ne-au obișnuit din 2004, reprezentanții Administrației Falcă încearcă să găsească vinovați în altă parte. „Faptul că cineva încearcă intenționat să distorsioneze in­tențiile municipalității nu aduce beneficii nici oamenilor din piață și nici arădenilor. În primul rând trebuie știut că regulamentele de urbanism sunt clare și exclud supermarketurile din zona istorică a Pieței Catedralei. În al doilea rând, planurile urbanistice de punere în valoare a zonei istorice care cuprinde și Piața Catedralei datează de mai mulți ani (2010, 2012, 2014), nu sunt nici noutăți și nici secrete, au fost dezbătute cu transparență, adoptate cu unamimitate de Consiliul Local Municipal și aduse la cunoștiința arădenilor în numeroase ocazii de reprezentanții municipalității și de massmedia. Toate aceste planuri de urbanism prevăd reamenjarea ca piață publică deschisă și, evident este necesară reamplasarea pieței agro-alimentare în apropiere. Am ținut să discutăm cu oamenii, i-am ascultat cu toată atenția, este de înțeles că s-au îngrijorat când li s-au servit asemenea dezinformări și este regretabil că prin asemenea zvonuri să riscăm se provoace în Arad o opoziție împotriva Monumentului Marii Uniri! Le-am explicat celor din piață foarte clar că nu se desființează piața agro-alimentară din această parte a orașului și i-am asigurat că la momentul când se va demara un proiect de reamenajare a Pieței Catedralei va fi identificată o locație adecvată în apropiere pentru piața agroalimentară”, este declarația lui Călin Bibarț, așa cum a fost ea formulată în comunicatul de presă.
În încheierea comunicatului, reprezentanții Primăriei recunosc că sunt cam presați de timp și că din această cauză au ajuns să dea din colț în colț. „Reamintim faptul că având în vedere situația creată prin întârzierea cu șapte ani a livrării la Arad a lucrării de artă Monumentul Marii Unirii și timpul scurt rămas până la aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 precum și argumentele exprimate de cetățeni și specialiști în defavoarea amplasamentului propus inițial de autorul lucrării pe lacul din Parcul Pădurice, municipalitatea analizează alte variante de amplasare a monumentului”, se mai arată în comunicat.
Fifor a fost între piețari
Dacă primarul Falcă, cel care ar fi trebuit să ia taurul de coarne și să vorbească cu protestatarii din Piața Catedralei a avut altceva mai important de făcut, necatadicsind nici măcar să le transmită un mesaj pe Facebook, așa cum a făcut în cazul protestelor antiguvernamentale, care îi serveau scopul, senatorul PSD de Arad Mihai Fifor a fost personal în Piața Cadedralei pentru a lua pulsul oamenilor.
„Pentru că în spațiul public arădean circulă una dintre cele mai triste și dezamăgitoare știri, conform căreia municipalitatea, condusă de primarul Gheorghe Falcă, urmează să desființeze istorica Piață a Catedralei, situație care ar interveni brutal în cotidianul arădenilor, astăzi (n.r-sâmbătă) ne-am întâlnit cu producătorii agricoli și cu comercianții din Piața Catedralei. Parlamentarii PSD Arad, consilierii locali (n.r- de) Arad și consilierii judeteni (n.r.- de) Arad au initiat strângerea de semnături pentru menținerea actualei destinații de piață agroalimentară a «Pieței Catedralei». Având în vedere și faptul că Aradul, în prezent, mai deține doar două piețe publice agroalimetare, respectiv Piața Mică (mică, cum îi este și denumirea) și Piața de la Fortuna, realizată cu mare «economie» de spațiu, considerăm oportun, necesar, legal și moral să menținem piața agroalimentară în actuala locație «Piața Catedralei». Acesta este motivul pentru care consilierii PSD se vor opune oricărei astfel de tentative de desființare a acestui obiectiv”, scrie Fifor pe Facebook.
Aradul arde, iar Falcă
se piaptănă…
Având în vedere că Fifor și-a transmis mesajul pe Facebook, nu prin intermediul unui comunicat de presă, am avut curiozitatea să vedem care este ultima postare a primarului. Nu mică ne-a fost surpriza să vedem că ultimul mesaj al lui Falcă data de pe 9 februarie, când scria despre faptul că în calitate de prim-vicepreședinte al Asociației Municipilor din România „a transmis mesajul său de unire către liderii și cetățenii Europei, în cartea de omagiere a Tratatului de la Maastricht, semnat în urmă cu 25 de ani”. Mai pe românește, Aradul arde, iar Falcă se piaptănă…
Petiție on-line
Mai trebuie spus că pe www.petitieonline.ro a apărut o petiție pentru salvarea Pieței Catedralei. „Piața Catedralei face parte din istoria Aradului, fiind înființată încă din 1903. Aici și-au vândut produsele din gospodărie bunicii și străbunicii noștri. Astăzi suntem aproximativ 500 de producători locali de legume și brânzeturi care au locuri închiriate în piață. Cifra de afaceri generată în piață nu este de ordinul milioanelor de euro, dar cei aproximativ 100 de angajați își caștigă traiul zilnic și asigură existența familiilor lor.
Dacă se desființează piața, ce se întâmplă cu aceștia?
Se vorbește mult despre produse sănătoase românești, însă prin această mișcare ele nu vor mai fi o realitate zilnică. Clienții preferă să cumpere din piață, nu din supermarket. Mulți dintre ei, pensionari fiind, nu se deplasează la hipermarket ci preferă piața.
Dacă se desființează piața, unde merg aceștia?
Prin strângerea de semnături semnalăm faptul ca nu dorim «am­- plasarea Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei» pentru care Serviciul Dezvoltare Imobile din cadrul Primăriei a obținut deja un certificat de urbanism vizând întocmirea unui studiu de fezabilitate. Protestul demarat este unul nepartinic și îndreptat împotriva deciziei administrative, nu a unor persoane politice sau a ideii de monumente istorice.
Vrem să muncim!
Modernizarea zonei se poate face și luând în considerare soarta producătorilor, a comercianților și a cetățenilor care își fac cumpărăturile în zonă. Semnăturile strânse vor fi depuse la Primărie pentru a ne face auzită vocea. Înainte de a vota asupra viitorului pieței, stimați consilieri și primar, să știți că noi și copii noștri nu ne vom lăsa ușor! De existența pieței depinde viitorul familiilor noastre!
Nu demolați Piața Catedralei!”, se arată în petiție.