Experimente

Că la nivel planetar se fac de o bucată bună de timp tot felul de experimente, în diverse domenii, de la fizică, chimie, medicină până la experimente sociale nu mai este un secret pentru nimeni, experimentul sau experiența reprezentând unul dintre motoarele dezvoltării societății omenești.  Conform dicționarului, prin experiență sau experiment se înțelege „verificarea cunoștințelor pe cale practică, prin cercetarea fenomenelor din realitatea înconjurătoare; provocarea intenționată a unor fenomene pentru a studia legile lor”.
Se spune că unul dintre marile experimente sociale ale omenirii a fost comunismul, o experiență ratată aș spune eu acum, după ce am văzut ce a făcut regimul adus pe tancurile sovietice în România și chiar după ce a făcut comunismul la el acasă, în Țara Sovietelor. Un alt experiment a fost răsturnarea lui Saddam Hussein și încercarea de democratizare a Irakului, experiement din care au rezultat o serie de organizații teroriste, în frunte cu Statul Islamic, care dă atâtea bătăi de cap autorităților din Irak, Siria, dar și statelor occidentale. În Siria s-a mai încercat un experiment, prin încurajarea opoziției armate, însă situația a scăpat de mult de sub control. Primăvara arabă a fost, de asemenea, un experiment ratat al americanilor care au crezut că pot implementa democrația într-o societate care funcționează încă după reguli tribale.  Ceea ce a urmat a fost însă un haos care a dat și mai multă apă la moară terorismului musulman.
Se pare că nu numai statele aflate cam la periferia democrației și a lumii civilizate, așa cum este civilizația percepută la nivel occidental, ar fi făcut obiectul unor experimente sociale, ci și state unde democrația a prins. Gurile rele spun că politicile de austeritate impuse în România de Băsescu și Boc ar fi fost tot niște experiențe, pentru a se afla cum vor reacționa europenii când vor fi obligați să strângă cureaua până la ultima gaură. Până la urmă, la începutul lui 2012 au izbucnit revolte de stradă, care au dus la schimbarea unui Guvern și care, sper eu, au fost o învățătură de minte atât pentru politicienii noștri, cât și pentru inițiatorii experimentului, dacă a fost într-adevăr vorba de un experiment. Tot gurile rele spun că și Guvernul tehnocrat ar fi fost tot un experiment, pentru a se vedea dacă o țară poate fi condusă fără politicieni. Problema a fost că mulți dintre miniștri s-au comportat ca niște politicieni de mâna a doua și a treia, iar cel care a tras până la urmă ponoasele a fost premierul de atunci, Dacian Cioloș, care și-ar fi dorit să continue în fruntea Executivului, dar formațiunile care l-au susținut au fost respinse de electorat, pe fondul unei campanii prostești și al nemulțumirii oamenilor.
Acum, după ce sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a da jos un guvern nou instalat, a început să se vorbească din ce în ce mai mult despre un nou experiment social și că se urmărește să se vadă dacă o manifestație de stradă poate să schimbe rezultatele unor alegeri. Să fie oare Strada mai puternică decât votul introdus în urnă? Vom vedea, după cum vom vedea dacă astfel de evenimente se vor întâmpla și în altă parte precum și dacă politicienii au tras învățămintele necesare.