Tragedie la intrarea în Vama Nădlac: cinci morţi şi 12 răniţi în urma unui accident în care a fost implicat un autocar

Un autocar cu numere de România a fost implicat într-un grav accident de circulaţie care s-a produs miercuri dimineaţă, în Ungaria, pe autostradă. Accidentul a avut loc la aproximativ 2-3 kilometri de graniţa cu România, la intrare în Vama Nădlac. Autocarul a fost implicat într-un carambol cu mai multe maşini, printre care microbuze, camionete şi maşini mici. Din Arad au fost trimise patru ambulanţe din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad şi trei ambulanţe SMURD din cadrul ISU Arad. Bilanţul teribilului accident este unul de coşmar: 39 de persoane au fost implicate, dintre care cinci persoane şi-au pierdut viaţa, 12 au fost rănite, patru fiind în stare gravă. Persoanele care şi-au pierdut viaţa în accidentul din Ungaria sunt un român, un bulgar şi doi turci. Alţi şase români au fost răniţi în accident fiind transportaţi la spitalele din Szeged şi Mako.
Trei vehicule înmatriculate în România – un autocar şi două autocamioane – au fost implicate în accidentul în lanţ. Au fost implicate în total şapte vehicule – două autocamioane şi un autocar înmatriculate în România, două autocamioane înmatriculate în Bulgaria şi două autoutilitare.
Circulaţia maşinilor pe sensul de intrare în România dinspre Ungaria a fost deviat din punctul de trecere a frontierei de pe Autostrada Nădlac – Arad către punctul de trecere a frontierei Nădlac de pe DN 7, la câţiva kilometri distanţă de cel obişnuit. „Autorităţile maghiare ne-au informat despre producerea accidentului şi devierea traficului, iar în punctul de trecere a frontierei de pe DN 7 se iau măsuri speciale pentru a se face faţă circulaţiei”, a declarat Mihaela Leş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad. Ministerul de Interne a trimis personal şi echipaje SMURD în sprijinul autorităţilor ungare. Astfel, la locul accidentului au fost trimise o ambulanţă de terapie intensivă SMURD (UTIM) şi două ambulanţe de prim ajutor SMURD (tip B) din cadrul ISU Arad, precum şi două autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi o ambulanţă de terapie intensivă SMURD (UTIM) din cadrul ISU Timiş. De asemenea, elicopterul SMURD din Punctul de Operare Aeromedicală Arad a fost permanent prealertat pentru a interveni, în cazul în care situaţia ar fi impus-o. De asemenea, ISU Arad a pregătit un post medical avansat (spital mobil), care putea fi trimis de urgenţă în zonă, în caz de nevoie. La nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Arad şi Timiş au fost încheiate protocoale de colaborare cu serviciile de urgenţă din Ungaria, intervenţia comună a structurilor din cele două ţări fiind realizată conform procedurilor operaţionale stabilite.
Autocarul implicat în accident aparţine companiei Eurolines România. „În dimineaţa zilei de 15 februarie 2017, în jurul orei 08:40, un autocar al companiei de transport Danvi Top Expediţii, închiriat de compania Eurolines România, ce efectua cursa de linie regulată Hamburg-Bucureşti, a fost implicat într-un accident rutier pe teritoriul Ungariei la o distanţă de 2 km de Nădlac. În autocar se aflau 17 pasageri. În urma acestui incident, niciunul dintre pasageri nu a avut de suferit, doar şoferul aflat la volan a fost accidentat şi transportat la spital. Toţi pasagerii au fost deja preluaţi de un autocar trimis de Eurolines România şi se află în drum către destinaţie”, se arată într-un comunicat de presă al Eurolines România, remis Mediafax. Compania de transport precizează că accidentul ar fi fost provocat din cauza a două microbuze care staţionau nesemnalizat pe banda a doua de mers, în urma unui accident survenit anterior. Se pare că şoferul autocarului, pe fondul vizibilităţii scăzute şi a condiţiilor meteo nefavorabile, a încercat să împiedice coliziunea cu cele două microbuze, dar nu a reuşit să evite impactul.
prima1