Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat

Ziarul nostru a atras atenția, de nenumărate ori, că primarul Gheorghe Falcă încearcă să profite de protestele antiguvernamentale, care încă mai au loc în țară, pentru a-și spori capitalul de imagine, după eșecul rușinos de la alegerile locale. Cu o perseverență demnă de o cauză mai bună, Falcă face apologia protestatarilor ori de câte ori are ocazia, chiar dacă ar avea de rezolvat probleme mult mai importante pentru comunitate.
Cu prilejul ultimei ședințe a Consiliului Local Municipal, primarul nu s-a putut abține să nu povestească cum sunt văzute în Europa manifestațiile din țară și despre felul în care a fost felicitat, el, ca român, ca urmare a faptului că românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Lăsând la o parte faptul că persoanele care încă mai organizează proteste cer demisia unui guvern rezultat în urma unor alegeri democratice, pierdute cu brio de PNL și USR, două forțe politice care vor acum să renască trăgându-și seva din stradă, lăsând la o parte faptul că Ordonanța de Urgență 13/2017 a fost abrogată, este dreptul fiecărui cetățean liber de a protesta ori de câte ori consideră că este cazul, după cum este dreptul fiecăruia de a spune ce crede despre orice se întâmplă în spațiul public, deci și despre protestele cu pricina. Este bine însă ca politicienii care tocmai au fost sancționați la urne pentru modul în care și-au făcut treaba, dar și pentru comportamentul lor arogant, să se gândească de două ori înainte să vorbească. Cu atât mai mult, cu cât Aradul are, am mai spus-o și o spun din nou, are probleme mult mai importante.
De câteva zile, asociațiile de proprietari au primit de la CET facturile pentru energia termică consumată în luna ianuarie. Iar ceea ce era de așteptat s-a întâmplat. Arădenii, care au rămas încă în sistemul centralizat și nu au repartitoare de costuri în apartamente, trebuie să plătească cu 20% mai mult, comparativ cu luna decembrie. Sigur, luna trecută a fost un ger cumplit, temperaturile coborând până la -18 grade, deci ar fi normal să se consume mai multă energie termică și astfel să crească și costurile. Creșterile ar fi fost mult mai ușor de suportat, dacă locuitorii municipiului care au rămas în sistem centralizat, ar plăti un preț decent pentru fiecare gigacalorie consumată, nu cum se întâmplă acum, când oamenii trebuie să plătească la greu pierderile CET. Situația e veche, nu e de ieri de azi, iar semnale de alarmă s-au tras cu duiumul. Administrația Falcă a fost surdă însă atunci când reprezentanții asociațiilor de proprietari cereau să se facă ceva, iar când solicitările au fost în cele din urmă auzite, s-a făcut un plan frumos, dar promisiunile nu au fost duse la îndeplinire, invocându-se diferite motive.
Personal am aceași părere despre Dragnea și Tăriceanu, ca și despre Blaga, Nicușor Dan sau Ludovic Orban. Toți sunt politicieni și cu asta am spus totul. M-aș bucura însă mult mai mult să am o factură decentă la încălzire decât să-l văd pe Liviu Dragnea la pușcărie, m-aș bucura să plătesc un impozit mai mic decât să aflu că Falcă a fost felicitat prin Europa pentru protestele din țară, și m-aș bucura mai mult să văd că în Consiliul Local Municipal se iau hotărâri menite să ușureze viața de zi cu zi a arădeanului simplu, nu să aflu că prietenia Guvernului tehnocrat a fost cumpărată cu contracte acordate unor firme care au sau au avut legături foarte strânse cu un ministru sau altul.