Poziția lui Falcă în PNL, din ce în ce mai șubredă: anunțul făcut de ANI ar putea fi picătura care a umplut paharul

În numărul de ieri al ziarului nostru vă informam despre faptul că Agenția Națională de Integritate (ANI) a ajuns la concluzia că se impune să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul primarului Gheorghe Falcă. „Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către Falcă Gheorghe, primar al municipiului Arad. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Falcă Gheorghe a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de opor­- tunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – Pro Arhitectura Arad SRL, societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de capraradministrator la societatea comercială Pro Arhitectura Arad SRL. Cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de Falcă Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016. În perioada evaluată, S.C. Pro Arhitectura Arad SRL a distribuit dividende în cuantum de 403.000 Lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru Falcă Gheorghe, cât și pentru soția acestuia. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către Falcă Gheorghe  a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia «Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închi­soarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică»”, se arăta în comunicatul ANI.
La un pas de a obține calificativul de „penal”
Anunțul făcut de Agenția Națională de Integritate ar putea fi picătura care a umplut paharul, în condițiile în care Falcă are probleme serioase în partid, după rezultatele destul de proaste obținute la alegerile locale și după rezultatele dezas­truoase de la alegerile parlamentare, când a fost și șeful de campanie la nivel național al PNL. Acum, este la un pas să obțină calificativul de „penal”, atât de des folosit de fostul președinte al PNL și actualul președinte al României, Klaus Iohannis, care lasă să se înțeleagă că nu are nici cea mai mică toleranță față de politicienii care au probleme cartimonu legea.
„Eu nu cred că trebuie să-i cer ceva public domnului Falcă. Criteriul integrităţii în PNL se respectă, statutul este, de asemenea, foarte limpede şi o să vă comunicăm decizia publică în această situaţie. (…) Trebuie să vedem exact situaţia juridică şi dacă se încadrează pe statut şi pe criteriile de integritate. Dar şi în cazul domnului Falcă, şi în cazul altor colegi am plecat de la prezumţia de nevinovăţie cu respectarea criteriilor de integritate ale PNL şi cu încrederea că adevărul va ieşi la iveală, că Justiţia va funcţiona corect şi că adevărul va fi cel care va domina”, a declarat, luni, Raluca Turcan, potrivit evz.ro. O declarație cât se poate de corectă din punct de vedere politic, din care reiese că mai marii partidului speră că Falcă va putea să-și dovedească nevinovăția, dar că nu va avea parte de înțelegere, în situația în care Justiția îl consideră vinovat.
Liberalii de la Arad care au început să i se opună lui Falcă de ceva vreme, nu sunt însă atât de înțelegători cu președintele lor. Unul dintre politicienii cunoscuți care activează în cadrul PNL ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că din punct de vedere electoral era „foarte erodat” oricum, iar acum imaginea sa a avut și mai mult de suferit. „Oricum, din punctul meu de vedere, era de domeniul trecutului, era o poveste terminată din punct de vedere electoral, având în vedere că s-a erodat foarte mult. Faptul că ANI a sesizat Parchetul General nu face decât să-i afecteze și mai mult imaginea. Acum, așteptăm să vedem ce se va întâmpla cu dosarul său, pentru că dacă începe urmărirea penală, nu va mai putea candida. De asemenea, trebuie să vedem rezultatul analizei care se va face la nivel național”, susține politicianul, în contextul în care Partidul Național Liberal a intrat în febra alegerilor interne, urmând să fie alese conducerile atât la nivel local, cât și la nivel național.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Căprar cere demisia lui Falcă
Pe de altă parte, Dorel Căprar, președintele PSD Arad, partid care reprezintă principala forță de opoziție la nivel local, îi cere lui Falcă să demisioneze, atât din funcția de primar, cât și din cea de președinte al filialei PNL. „Nu ne bucurăm de răul nimănui, dar dacă am fi fost noi în această situație, ar fi sărit pe noi domnii adversari politici. În ceea ce-l privește pe domnul Falcă, cred că ar fi un gest de onoare din partea lui să-și dea demisia din funcția de președinte de partid și din cea de primar, după cum i-au cerut și colegi de-ai dânsului de partid, primari din județ. În încheiere, aș mai vrea să spun doar că instituțiile statului trebuie să-și facă datoria”, ne-a declarat Căprar.
Este moral sau nu?
Reprezentanții societății civile se feresc să facă afirmații tranșante cu privire la vinovăția sau nevinovăția primarului, pe bună dreptate, în condițiile în care doar instanța este măsură să se pronunțe cu privire la acest aspect. Cu toate acestea, Dan Artimon, președintele Consiliului Local Civic, este de părere că dincolo de aspectele de ordin legal, trebuie să fie făcută și o analiză care ține de moralitate. „Așa cum ați observat în ultimul timp, societatea civilă este foarte atentă la fenomenele care se petrec în Justiție, la rigoarea și echitatea acesteia. Pentru că trăim într-un stat de drept unde fiecare trebuie să respecte legea, prezumăm că și Justiția, în speță Parchetul își va face legal datoria. Trebuie să facem dis­tincția de unde până unde legea permite sau interzice ca o persoană publică aleasă, primar sau nu și membrii familiei acestuia, așa cum sunt prevăzuți de lege, pot să desfășoare o activitate economică în comunitate, care să aibă legătură cu autoritatea exercitată de persoana respectivă și, pe de altă parte, în ce măsură, persoana respectivă, consideră moral, legal și normal să desfășoare acest tip de activitate”, a declarat Artimon.
„A profitat și profită de funcția pe care o deține”
Omul de afaceri Leo Aslău a făcut, în 2013, pe când era vicepreședinte al Partidului Conservator, o sesizare către ANI, trăgând astfel un semnal de alarmă oficial cu privire la suspiciunile ce-l vizau pe Falcă. „Era evident că domnul primar profita și profită de funcția pe care o deține, mai ales pentru că dânsul are calitatea de asociat în firma soției sale, SC Pro Arhitectura SRL. Deși se scuză susținând că ANI s-a pronunțat în sensul inexistenței unui conflict de interese, putem observa că investigația ANI la care domnul Falcă face referire s-a bazat pe o adresă trimisă de Primăria Arad în care se spune că domnul Falcă nu a semnat nicio expunere de motive. Mai trebuie să vă spun că în 2013, când am sesizat ANI, am mai sesizat Curtea de Conturi și Prefectura, în legătură cu investițiile de pe Mețianu. Sper că se va face lumină și în acest caz”, a spus Aslău.
Falcă se simte asigurat
Luni, după ce a aflat că a ANI a trimis o sesizare către Parchetul General, Falcă a trimis presei un punct de vedere, prin intermediul Biroului de Presă al PNL. „Având în vedere comunicarea ANI cu privire la existența indiciilor privind un posibil conflict de interese, doresc să menționez faptul că dețin documentația necesară care îmi atestă nevinovăția.  Agenția Na­țională de Integritate a desfăşurat controale periodice în cadrul Primăriei pe care o conduc şi nu au existat niciun fel de abateri de la lege”, susținea Falcă.
Conform știripesurse.ro, Falcă a declarat tot luni, pentru Antena 3, că nu se impune excluderea sa din PNL, pentru că ANI nu a făcut decât să trimită o sesizare către Parchetul General. De asemenea, primarul a mai spus că a primit de-a lungul anilor mai multe documente de la ANI și că „se simte asigurat”. „Atâta timp cât eu am răspunsurile de la ANI, nu am nicio problemă. Nu am nicio problemă, în momentul în care am documentele de la ANI, eu mă simt asigurat”, a spus Falcă.