Se caută soluții pentru supraaglomerarea de la UPU. CJA vrea angajări, dar totul depinde de banii de la centru

Problema aglomerării de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean a fost subiect de dezbatere în ședința ordinară a Consiliului Județean. Discuțiile au început pe marginea proiectului privind modificarea organigramei și a statului de funcții pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. CJA a aprobat suplimentarea de posturi, întrucât personalul insuficient este una dintre problemele majore.Totul depinde de fondurile alocate de la nivel central, în baza acestora putându-se face angajări de personal medical.
UPU se confruntă mai tot timpul cu problema supraaglo­merării, astfel că este nevoie de soluții pentru decongestionare.
În cadrul ședinței, pe marginea proiectului, consilierul ju­dețean Daniel Duruș a propus ca deocamdată, două dintre posturile de asistente propuse să fie direcționate către Unitatea de Primire Urgențe (UPU), pentru facilitarea primirii și înregistrării bolnavilor.
O soluție ar putea fi centrele de permanență, care, dacă ar prelua un număr mai mare de pacienți ar mai despovăra UPU. Mana­gerul interimar al unității spitali­cești a susținut: „Este necesară popularizarea centrelor de permanență, ce pot acorda asistență medicală. Preluarea pacienților de către acestea ar decongestiona primirea și înregistrarea pacienților la UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”.
Mai multe cadre medicale pe UPU
În ședința CJA de marți, 28 februarie, consilierii județeni au aprobat noua organigramă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, prin care se suplimentează numărul de medici, asistenţi şi infirmieri. „Dorim să aducem îmbunătăţiri sistemului sanitar nu doar prin investiţii în apara­tură sau confortul pacienţilor, ci şi la nivelul resursei umane. De aceea, în noua organigra­mă se regăsesc peste 40 de posturi noi, majoritatea la Unitatea Primire Urgenţe. Practic, Unitatea de Primire Urgenţe este cea mai importantă secţie, acolo unde fiecare minut contează şi fiecare pacient re­pre­zintă o prioritate şi e normal să avem personal suficient pentru a avea un act medical performant”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Astfel, între posturile suplimentate se numără cele pentru patru medici, între care, doi specialiști, 20 de posturi de asistenți medicali, precum și mai multe infirmiere.
Numai că aceste posturi vor putea fi ocupate în funcţie de disponibilitatea Ministerului Sănătăţii de a asigura bugetul necesar de salarii.
(S.S.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni