Săvârşitu-s-a

Este evident că de la alegeri încoace Falcă este în cădere liberă. S-a trezit aproape singur cu nota de plată în mână pentru campania dezastruoasă a liberalilor. Acum, ANI l-a declarat incompatibil, având şanse destul de mari de a fi pus sub acuzaţie. Deci,  Falcă poate deveni şi ,,penal”, ca să uzăm de cuvântul pe care preşedintele Iohannis l-a folosit foarte mult în ultima vreme. Marea problemă a primarului este că el se crede desăvârşit. Eşecul de la alegeri l-a bifat la şi altele. Acum a venit şi această presiune suplimentară, cu ANI.  În acest timp el crede că are o paraşută de siguranţă. Dar de fapt nu are nimic şi când va da cu faţa de asfaltul… realităţii se va trezi.
Noi am spus  şi nu de ieri de azi, că „regele e gol”, însă  mulţi ziceau că e cel mai dintre cei. Beţia puterii l-a orbit, iar vorbele mieroase ale ,,atârnătorilor”, îl făceau să se creadă desăvârşit, ce mai încolo şi încoace. Acum nici o lună era mândru de participarea unor arădeni la mitinguri, care strigau inclusiv ,,DNA să vină să vă ia!”. Am scris şi atunci că starea naturală a omului este libertatea, iar clamările mulţimii erau, cel puţin paradoxale. Sigur, e uşor şi simplu să fii obiectiv când e vorba de alţii. Unii chiar fac pe marii democrați, dar de fapt
n-au înţeles nimic. Sunt volubili, drăguți şi chiar par inteligenți, poate chiar ai spune că sunt principiali.  Însă, când este vorba despre ei şi despre propria persoană şi interes, brusc devin foarte subiectivi. Şi de o agresivitate feroce. O dublă măsură. Acum Falcă este de cealaltă parte a baricadei. A trecut graniţa.  Probail va simţi chiar pe pielea sa, cum e cu statul de drept şi cu ,,rul of lo”.  Dar asta este deja calea justiţiei, de a decide dacă Falcă va fi pus sau nu sub acuzare, adică dacă în afară de incompatibil va deveni şi ,,penal”. Să ne întoarcem la politică. Cum spuneam, acesta a trecut repede peste eşecul alegerilor, la care… normal de vină au fost mereu alţii. Apropiaţi de-ai săi spun că deja şi-a făcut planul pe următorul ciclu electoral. Actualul primar a fost întotdeauna bine concentrat pe planul de carieră şi nu numai. Ca obiective şi proiecţii în timp. Acum însă pare dezorientat, de foarte multă presiune din prea multe direcţii. Nici chiar la organizaţia locală poziţia sa nu mai este sigură. În fond din 2012 încoace, la nivel naţional, armata lui Falcă a cam stat în Opoziţie. Or, asta înseamnă acces limitat la resurse. Iar după cinci ani e deja greu să le spui oamenilor că le va fi din nou bine, că vor fi din nou la butoane, la decizii. E grea aşteptarea şi mersul prin drumul prăfuit al Opoziţiei. Deja sunt destule voci care să-i conteste autoritatea şi poziţia.
Sigur, acum sunt câteva mârâieli, mai mult sau mai puţin anonime. Dar tensiunea se acumulează. În fond nu i-a dus pe calea victoriei, ci pe cel al pierzaniei. Este un mort (politic) care (încă) umblă. Altfel spus de la desăvârşit cum se credea s-a… săvârşit. Politic desigur.