Teatrul Clasic „Ioan Slavici”: Premieră teatrală, „Orașul nostru”, adaptare după textul lui Thornton Wilder

Dramaturg și romancier, laureat cu trei Premii Pulitzer, Thornton Wilder declara că se consideră, în primul rând, profesor. Și îl înțeleg foarte bine, nu doar dintr-o solidaritate de breaslă, păstrând pro­-porțiile de rigoare, ci pentru că real­mente avea vocația de „dascăl”, în cel mai bun sens al cuvântului. În mod sigur, și-a surprins publicul în anul 1938, cu Orașul nostru (piesă pentru care i s-a decernat unul din cele trei Premii Pulitzer) prin faptul că îi propunea o altă raportare față de spectacol, obligându-l să participe din interior la reconstituirea unei „felii” de viață. […]
Regizorul Cristian Ban nu a propus o lectură scenică a piesei lui Thornton Wilder prin câteva din „punctele” sale de susținere, mult prea puține, credem, ci a preferat să transleze subiectul, elaborând pe baza consultării unei singure cărți și a unor interviuri (fără să precizeze ale cui și cu cine!) un scenariu, pe care l-am citit cu real interes pentru că regăseam o „felie” din istoria urbei noastre. Nu trebuie să facem eroarea considerând adaptarea semnată de Cris­tian Ban drept un documentar, o restituire a unor pagini inedite de istorie locală. Dacă totuși regizorul și-a propus acest proiect ambițios, atunci trebuia să fi renunțat la un mod superficial de abordare și trebuia să-și fi motivat, prin argumente solide, opțiunea pentru „reconstituirea” ca scenariu și lectura scenică a devenirii prin timp a urbei noastre, prin trei momente/ ani: 1910, 1920, 2017. […] Este evident că spectacolul este o provocare pentru actori. Nu le cunosc anturajul dar par a fi din același grup de prieteni și joacă cu vădită plăcere. Cu dezinvoltură. Actorul Ioan Peter realizează, probabil, cel mai bun rol al său de până acum, întruchipându-l pe Regizor (rol interpretat de regretatul mare actor Paul Newman), un rol care presupune calitatea de povestitor dar și pe aceea de personaj (vindea înghețată, oficia căsătorii), impunând flexibilitate și minuțiozitate în abordare. Ioan Peter nu a mai fost tot atât de bun și inspirat în al doilea spectacol dar, probabil, în spectacolele următoare va regăsi „calea” inițială spre personaj. Mi-a plăcut foarte mult scena nunții, gândită de regizor prin efect stroboscop dar, prin insistența asupra ei, a îngroșat neavenit ideea de petrecere, aceeași dintotdeauna, la început sau sfârșit de secol, oricare ar fi acesta!
Familia doctorului Marton și a lăptarului Istvan au pregnanță în spectacol. Angela Petrean Varjasi este o actriță inteligență și cu evident talent, probând în rolul Celiei, soția Doctorului și mama Margaretei, o anume sensibilitate, subtilă și adâncă, mai ales, în dialogul scenic cu Doctorul și cu Margareta, dar și în scena în care își hrănește puișorii!
Actrița Roxana Sabău a avut haz în rolul Lăptăresei, interpretându-l cu un umor de bună calitate. Nu știu ce s-a întâmplat, dar în spectacolul al doilea nu a mai avut strălucirea artistică a celei de la premieră. Soții din spectacol ai celor două actrițe, Ștefan Statnic și Robert Pavicsits, au realizat roluri remarcabile, evoluând cu aplomb și cu umor rafinat în rolurile Doctorului, respectiv al lăptarului Istvan. Actorul Ștefan Statnic a realizat, credem, unul dintre cele mai bune roluri din ultimii ani. Actrița Dorina Daria Peter a fost Maria Braun, o femeie puternică și independentă, care a avut curajul să divorțeze (în primele decenii ale veacului trecut!) pentru că nu își mai iubea soțul, dar care a demonstrat a fi o mamă iubitoare, gândindu-se continuu la fiul său, Eugen, chiar și atunci când cânta în corul Bisericii.
Am crezut întotdeauna în talentul actorului Călin Stanciu dar, din păcate, nu a realizat, până în prezent, un rol mare pe scena arădeană. De această dată, a fost boemul filosof, cârciumar, care visa la început de secol trecut, la un Arad care peste 100 de ani va avea parcări subterane, aeroport internațional, ambarcațiuni pe Mureș și care chiar va deveni Capitală Europeană a Culturii!
Intenționat i-am lăsat, în final, pe cei doi tineri, Margareta și Eugen, care în scenariul elaborat de Cristian Ban, nu mai au greutatea ideatică din textul lui Thornton Wilder. Menționăm faptul că spectacolul, cu aceeași piesă, montată cu succes pe scena unui alt teatru din România, se construiește pe partiturile celor două personaje, ceea ce conduce spre o cu totul altă abordare a textului dramaturgului american.
Actrița Cecilia Donat Lucanu a făcut eforturi evidente de a o întruchipa pe Margareta, cea mai bogată femeie din Aradul rememorat, și cea dintâi care a condus un automobil. Strident dezavantajată fiind de costumele-i imaginate de scenografa Cristina Milea, a evoluat fără a fi credibilă. Și fără anvergură artistică. Prietenul, devenit soț al Margaretei, Eugen, interpretat de Alex Mărgineanu, a fost inadecvat în spectacol, cu toate că rolul îi permitea vizibilitate artistică. Poate, de vină a fost și faptul că nu a crezut în rolul său și în ideea de cuplu, cu valoare de simbol, alături de Cecilia Donat Lucanu.
Lizica Mihuț
Textul integral pe
www.lizicamihut.roGlasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni

  • Radu Strateanu

    Atenție biblia spune că semnele și minunile sunt date de Isus Hristos fiul lui Dumnezeu Iehova prin puterea celui rău satana prin tot felul de semne și minuni mincinoase ca să ducă în rătăcire pe religia falsă în care își pun încrederea car fi semne venite din partea lui Dumnezeu Iehova și de fapt sunt semne care vine de la Dumnezeu dar că îi duce în rătăcire pentru că nu cunoaște biblia este scris în Corinteni. De aceea la iov capitolul 21 spune că cei răi se întreabă cine este cel atotputernic ca să îi slujească. Adică religiile false nu cunoașteți biblia de aceea Isus Hristos fiul lui Dumnezeu Iehova Lea dat să creadă în Dumnezeu cu ajutorul semnelor și minunile care se face la catolicii ortodocși penticostal vuduu și așa mai departe și nu uitați acestea sunt religiile cu tot armamentul din lume

  • Radu Strateanu

    Nu știu dacă disgous are vriun jurnalist care să fie din poporul lui Dumnezeu Iehova scris în Biblie să cunoască biblia pentru al prezenta corect pe Iehova așa cum la prezentat Isus Hristos fiul lui Dumnezeu Iehova care era purtătorul de cuvânt al lui Iehova. Acum Iehova are oricare martor al lui Iehova care cunosc biblia și îl poate reprezenta în public pe Dumnezeu Iehova că îi cunosc biblia. Cum spune biblia că au legea lui Iehova scrisă în inima lor

  • Radu Strateanu

    Când vine împărăția lui Iehova peste câțiva ani toți jurnaliștii de la toate ziarele din toată lumea care nu cunoaște biblia vor fi executați de îngerii din cer sub conducerea lui Isus Hristos fiul lui Dumnezeu Iehova.