Românul se pricepe la toate

Toată lumea se pricepe la politică. Chiar şi eu am această impresie. Până de curând urmăream cu mare atenţie tot ceea ce se petrecea pe scena politică şi deseori comentam de pe margine, la fel ca majoritatea compatrioţilor. De ceva vreme am constatat că îmi pierd timpul, din mai multe cauze, aş aminti doar una. Deşi citesc frecvent cărţi despre istoria secolului al XX-lea, nu am pretenţia de a fi specialist în acest domeniu şi de aceea mai bine nu mă pronunţ asupra doctrinelor politice, ori asupra anumitor măsuri legislative. Mă rog, pentru o analiză a politicii de la noi nu trebuie să fii mare specialist să-ţi dai seama că majoritatea politicienilor sunt nişte incompetenţi, dar nu acesta este subiectul de astăzi.

După cum ziceam, unul dintre sporturile noastre naţionale este datul cu părerea. Ne dăm cu părerea în privinţa oricărui subiect, politică, fotbal, relaţii internaţionale, vaccinuri, învăţământ, arheologie. Oricine poate căuta pe wikipedia şi află în două secunde ce e cu vaccinurile, cum stă treaba cu fortificaţia din epoca bronzului de la Sântana, ori cu area 51. Ce să mai zic când deschizi facebook-ul, toată lumea e specialist, toţi se pricep la toate.

În acest registru este evident că avem de-a face şi cu un impresionant număr de specialişti într-ale istoriei şi arheologiei. Vedem diverşi indivizi, a căror profesiuni sunt altele decât cele despre care ţin să ne convingă, care discută aprins la televizor, scriu pe blog-uri, ori pe facebook şi realizează felurite documentare având subiect unele adevăruri istorice tulburătoare. Cu reală stupoare aflu că aceştia nu au nimic în comun cu istoria, unul e medic, altul e om de afaceri, iar întâmplător găsim şi câte un general în retragere. Sincer, nu pot să-mi dau seama ce-i califică pe aceştia să se pronunţe asupra faimoaselor tăbliţe de la Tărtăria (care de fapt sunt nişte falsuri), despre daci, ori continuitate, căci nici unul nu are studii în domeniul respectiv. Pe deasupra sunt convins că aceştia nu au citit prea multe lucrări de specialitate. Pe drept cuvânt pot să spun că atunci când nu eşti familiarizat cu termninologia şi conceptele ce stau la baza oricărei discipline, descifrarea unui articol de specialitate devine o misiune imposibilă.

Dacă ştii că în neolitic se folosea ceramica, egiptenii au construit piramide, Dacebal a luptat împotriva romanilor, Ştefan cel Mare a domnit între 1457-1504, primul război mondial a început în 1914, iar Ceauşescu a fost împuşcat în 1989, nu înseamnă că eşti arheolog, ori istoric. Nu e mare lucru să înşirui o serie de date şi apoi pe baza lor să debitezi o serie de elucubraţii care nu au nimic în comun cu realitatea. De remarcat că un studiu ştiinţific nu se elaborează la fel ca nesfârşitele şi sterilele discuţii din poiana lui Iocan, iar a deveni un arheolog, spre exemplu, trebuie să îndeplineşti o serie de criterii profesionale. Pe lângă aceasta trebuie ştiut că arheologii, la fel ca toţi oamenii de ştiinţă contemporani sunt specializaţi în domenii înguste. Aşa că nici arheologii nu se pricep la tot ce ţine de arheologie.

A asculta la ceea ce are de zis un medic despre tăbliţele de la Tărtăria este la fel cum aş merge la un arheolog să-mi facă o operaţie pe creier. Ar fi absurd, nu? Şi atunci, de ce sunt încă mulţi cei care ascultă un medic, ori un general în rezervă vorbind despre arheologie? Simplu, din acelaşi motiv pentru care unii o ascultă pe Olivia Steer când vine vorba de vaccinare copiilor.

Victor Sava

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni