Un nou moment al adevărului

„Din punctul meu de vedere (n.r. Gheorghe Falcă) era de domeniul trecutului, era o poveste terminată din punct de vedere electoral, având în vedere că s-a erodat foarte mult. Faptul că ANI a sesizat Parchetul General nu face decât să-i afecteze și mai mult imaginea. Acum, așteptăm să vedem ce se va întâmpla cu dosarul său, pentru că dacă începe urmărirea penală, nu va mai putea candida. De asemenea, trebuie să vedem rezultatul analizei care se va face la nivel național”, declara pentru Glasul Aradului, pe 28 februarie, un politician liberal, în contextul în care dosarul actualului preşedinte al PNL Arad, primarul Gheorghe Falcă, a fost trimis de Agenţia Naţională de Integritate către Parchetul General, după ce inspectorii ANI au constatat „existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese”. Asta, în condiţiile în care, în calitate de primar al municipiului, Falcă a semnat o serie de documente întocmite de SC Pro Arhitectura, societate administrată de soţia sa şi în acţionariatul căruia a intrat şi el la un moment dat. Dar să lăsăm procurorii să se ocupe de caz, pentru că alegerile în PNL bat la uşă, şi ar fi de dorit ca lucrurile să se lămurească până atunci, având în vedere că Falcă îşi doreşte un nou mandat la şefia PNL Arad. Deocamdată are un singur oponent. Este vorba despre tânărul primar al oraşului Ineu, Călin Abrudan, un liberal provenit din vechiul PNL, nu unul vopsit, aşa cum este actualul preşedinte, care înainte să ajungă să clameze valorile dreptei, a fost un politician cât se poate de stânga, până prin 2005, când Partidul Democrat, din care făcea parte pe atunci, a părăsit # Internaţionala Socialistă, pentru a se afilia la Partidul Popular European.
Că Falcă conduce partidul cu o mână de fier, se ştie de mult, la fel după cum se ştie că asemenea autocraţilor de pe vremuri, îşi exilează colegii căzuţi în dizgraţie, eliminându-i de pe poziţiile eligibile, când se pregătesc listele pentru alegeri. Ceea ce i s-a întâmplat lui Constantin Traian Igaş, fost ministru de Interne şi vicepreşedinte al PDL, este un exemplu cât se poate de definitoriu pentru modul în care lucrează Falcă, iar rezultatele au fost şi ele pe măsură, până şi la Arad, PNL a fost învins de marele său… adversar, PSD-ul condus aici de Fifor şi Căprar.
Vineri, Călin Abrudan şi-aanunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al PNL. Spre deosebire de alţi oameni politici, care în astfel de cazuri preferă să se ascundă după deget şi să dea declaraţii corecte politic, pentru a mai drege puţin busuiocul, primarul de la Ineu a preferat să spună lucrurilor pe nume. „Cel mai important este să terminăm cu dictatura din partid pe care am simţit-o toată lumea”, a declarat printre altele Abrudan, arătând cu degetul înspre contracandidatul său.
Nu ştiu dacă tânărul primar al Ineului va reuşi să-l transforme într-un simplu membru de partid pe erodatul primar al Aradului, având în vedere că acesta din urmă beneficiază încă de o reţea de interese alcătuită în ani şi ani de zile, de când a început să conducă cea mai importantă primărie din judeţ, dar un lucru este cert: pe 21 aprilie, când vor avea loc alegerile judeţene în cadrul Partidului Naţional Liberal, pentru membrii acestui partid istoric va fi un nou moment al adevărului. Anterior, pe 11 decembrie, un moment similar a fost ratat cu brio, sub sceptrul lui Falcă. Rămăne de văzut ce se va întâmpla luna viitoare şi dacă până atunci va mai intra în cursă cineva.