Iustin Cionca: „Prin fonduri de la UE avem o șansă bună să ne îndeplinim planurile de dezvoltare în următorii ani”

Agenţia de Dezvoltare Regională Vest a organizat vineri, 10 martie, la Arad, ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, la care au fost chemați preşedinţii consiliilor jude­ţene din Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin. Discuțiile au vizat modalităţile de accesare a fondurilor europene, în contextul schimbărilor legislative prin care, bugetele admi­nistraţiilor locale destinate investiţiilor au fost scăzute. În aproximativ o lună, Agenţia de Dezvoltare Regională Vest va anunţa proiectele declarate eligibile pentru finanţare din fondurile Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 – axa prioritară 6.
Termenul privind anunţarea pro­iectelor declarate eligibile a fost avan­sat de Sorin Maxim, directorul ADR Vest, în cadrul şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.  Şe­dinţa  a fost condusă de preşedintele acestui organism, Iustin Cionca – preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, alături de care s-au aflat Mircea Bobora – preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Călin Dobra – preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Silviu Hurduzeu – preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Gheorghe Falcă – primarul municipiului Arad, dar şi alţi primari membri ai acestui for.
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca s-a arătat încrezător că cele două proiecte pentru care s-a solicitat finanţare, respectiv drumurile judeţene DJ 709 Arad-Şiria- Pâncota şi DJ 792C Pâncota-Buteni, respectiv DJ 709E Sânpetru German-limită judeţ Timiş (localitatea Gelu) vor  primi sumele necesare pentru începerea lucrărilor de modernizare. Valoarea totală este de 34,3 milioane Euro. „Prioritatea noastră o repre­zintă drumul Arad-Şiria-Pâncota-Buteni. Sperăm că vom primi banii necesari şi ţin să menţionez că dacă vor fi declarate eligibile, aceste proiecte vor deveni pri­mele proiecte din ţară finanţate prin POR”, a spus Iustin Cionca.
Membrilor CDR Vest le-au fost expuse stadiile implementării Programului Operaţional Regional 2014- 2010, respectiv a Programului Regional 2007-2013, cele două programe operaţionale fiind gestionate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) la nivelul regiunii în calitate de Organism Intermediar.
Directorul ADR, Sorin Maxim a explicat faptul că, la nivelul Agenţiei, a fost iniţiat un amplu demers de optimizare a termenelor cu care se lucrează în cadrul Programului Ope­- raţional Regional, măsură care nu a trecut neobservat la nivelul Ministerului. „În acest moment, avem 9 apeluri din 33 lansate, care nu pot sub nicio formă să absoarbă 60% din fonduri până la sfârşitul anului. Am calculat că timpul maxim pentru parcurgerea tuturor eta­pelor şi atingerea primei cereri de plată este de 40 de luni, iar timpul mediu, pe care din experienţă putem spune că îl cunoaştem, este de 28 de luni. Am transmis acest lucru şi Ministerul a reac­ţionat, vom lucra pentru implementarea unor modificări, deoa­- rece avem o alocare de fonduri de peste 69% faţă de perioadele anterioare, deci nu avem o problemă de bani, ci de termene”, a declarat Sorin Maxim.