Panoul de onoare

De când mă ştiu am auzit un milion de oameni care se plâng despre orice. Trebuie să recunoaştem că avem o lungă tradiţie în a fi cârcotaşi. Nimic nu e bine, noi suntem cei mai oropsiţi, la noi merge cel mai prost. Ne plângem când avem de lucru, când n-avem de lucru, ba că e prea frig, ba că e prea cald, la muncă e cam greu, şcoala nu ne place, toţi vor să ne fure, în sfârşit, nimic nu e cum ar trebui să fie în ţara asta. Trebuie să recunoaştem că toţi ne plângem din varii motive, o fi sângele latin, o fi pământul, o fi altceva, chiar nu ştiu.

Majoritatea articolelor mele de până acum au semănat mai mult a lamentări, mi-am spus şi eu oful în privinţa lucrurilor de care nu sunt mulţumit în profesia pe care o practic. De aceea aş vrea să spun şi câteva lucruri bune care s-au întâmplat în arheologia arădeană în ultima vreme.

Odată cu demararea marilor proiecte de infrastructură, în special autostrăzile, au fost cercetate o sumedenie de aşezări, cimitire, ori fortificaţii din toate erele istorice. Împreună cu arheologii arădeni, dar nu numai, am dezvelit mari porţiuni din mai toate tipurile de situri specifice câmpiei Mureşului. Toate acestea au dus la înţelegerea mult mai exactă a istoriei acestor meleaguri şi la întărirea unei identităţi comunitare. Trebuie să reamintesc faptul că cercetările arheologice din ultimii ani au îmbogăţit patrimoniul cultural al judeţului Arad infinit mai mult decât toate cercetările cumulate în cei 150 de ani de arheologie de pe aceste meleaguri.

Totodată este de remarcat că după mulţi, mulţi ani de izolare faţă de evoluţiile occidentale ale arheologiei au fost demarate proiecte cu specialişti din afara ţării, în special Statele Unite ale Americii şi Germania. Tot în acest sens sunt de menţionat şi conferinţele internaţionale de prestigiu la care arheologii arădeni au participat în aceşti ultimi ani. Alături de acestea au fost duse la bun sfârşit o serie de cercetări interdisciplinare menite să aducă informaţii suplimentare privind viaţa înaintaşilor. Printre acestea aş enumera numeroasele analize de antropologie fizică, dar şi de arheozoologie, datări cu radiocarbon şi câteva dendrocronologice, fotografie aeriană, modelare 3D a unor situri, dar şi măsurători magnetometrice.

Trecând într-un alt registru aş aminti numărul important de articole ştiinţifice ce au analizat descoperirile arheologice din această zonă, publicate atât în ţară, cât şi în străinătate. Cu această ocazie aş evoca şi cele câteva cărţi care au ca subiect diverse situri recent cercetate. Alături de acestea a fost revitalizată vechea revistă ştiinţifică Ziridava, denumită acum Ziridava Studia Archaeologica. Din anul 2012 această revistă a publicat anual numeroase studii de arheologie, ea fiind indexată în baze de date internaţionale, oferindu-i vizibilitate.

Acestea fiind spuse, promit că în continuare voi încerca să fiu la fel de critic şi voi trage semnale de alarmă asupra aspectelor mai puţin plăcute din profesia pe care o practic.

Victor Sava

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni