Etapa judeţeană a concursului „Tineretul sudează” a ajuns la a XXII-a ediţie; câştigătorii participă la faza naţională

Etapa judeţeană a concursului „Tineretul sudează” a ajuns la a XXII-a ediţie. Desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, la sediul  Şcolii de Sudură care funcţionează sub egida Fililei Arad a Confederaţiei Patronatului Român şi organizat în colaborare cu Asociaţia de Sudură din România, concursul s-a bucurat şi anul acesta de un real succes. Au participat nouă sudori, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, reprezentând firme de prestigiu din Arad. „Concurenţii au avut de trecut prin două probe de foc, una teoretică şi una practică, cea practică constând în realizarea a trei procedee de sudură, respectiv SE-111 (sudură cu arc electric electrod învelit), MIG-MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector), TIG-WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector)”, susţine Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, cel care de ani şi ani este sufletul acestui concurs.
Comisia de examinare din care au făcut parte dr. ing. Francisc Tusz, preşedintele Asociaţiei de Sudură din Arad, președintele comisiei; ing. Gheorghe Moldovan și ing. Iosif Simion nu a avut o misiune tocmai uşoară. După ce au deliberat, rezultatele au fost următoarele: la sudură SE-111 (sudură cu arc electric electrod învelit), pe primul loc s-a clasat Florin Ţugui, urmat de Grigore Claudiu Catarig şi Florin Iedean; la sudură MIG-MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector), primul loc a fost obţinut de Cristi Uncilac, pe locul secund s-a clasat Răzvan Nedel­cu, iar pe poziţia a treia Benjamin Sandu; la sudură TIG-WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector), locul întâi a revenit lui Robert Kovacs, locul al doilea lui Ciprian Trif, iar locul al treilea lui Cristian Gabriel Mihuţ. „Mă bucur că şi în acest an concursul ‹‹Tineretul sudează››, ajuns la ediția a XXII-a s-a bucurat și în acest an de interesul tinerilor care practică această meserie, una nu tocmai uşoară. Câş­tigătorii au primit premii în bani, iar cei clasaţi pe primul loc vor re­prezenta judeţul Arad la faza naţională. Înfiinţarea şcolii de sudură care are elevi nu doar din Arad ci şi din judeţele Alba, Gorj, Harghita, Hunedoara, și în special Petroșani, este încă o dovadă că tinerii încep să se reîntoarcă la meserii care de ce să nu recunoaştem sunt bine plătite atât în ţară cât şi în străinătate. În urmă cu paisprezece ani am început să patronez acestă acţiune destinată tinerilor sudori, dar nu singur, ci având alături oameni dedicaţi acestei meserii dar şi repezentanţii presei arădene care m-au ajuta în promovarea acestei acţiuni. Aş vrea să îi amintesc aici pe dr. ing. Francisc Tusz, ing. Doina Moldovan, ing. Cris­tian Popa, ing. Ovidiu Buda, ing. Spiru Neaţă, ing. Petru Burcă, iar celor care nu le-am pomenit numele le cer scuze”, a mai spus Marin Crişan.
În încheiere mai trebuie spus că faza naţională a concursului se va desfăşura la începutull lunii aprilie la Iași, Aradul urmând să fie reprezentat de câştigătorii locului întâi la fiecare dintre cele trei procedee de sudură.
(L.Ş.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni