Şiria va găzdui un prestigios atelier de film documentar

Comuna Şiria va găzdui, între 3 iulie şi 5 august, un atelier de film documentar, Aristoteles Workshop, ajuns la cea de a XII-a ediţie. Asta, în condiţiile în care anii trecuţi atelierul a fost organizat în Transilvania, Bucovina și Maramureș.  „Ca de obicei, sunt aşteptaţi să participe la acest atelier atât regizori, cât şi operatori şi editori, toate cele trei poziţii fiind importante în procesul de realizare a unui film documentar. Cei care doresc să se înscrie o pot face deja aici: http://www.aworkshop.org/call-for-entries/. Data limită este 1 mai 2017”, susţin organizatorii.

De menţionat că atelierul este organizat de actorul Dan Nuțu, alături de Cristina Hoffman, care a făcut parte din comitetul de selecție al festivalurilor de la Berlin şi Cannes. „Aristoteles Workshop este dedicat tinerilor din întreaga Europă, cu experienţă în domeniile regie, imagine şi montaj, fiind un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. Grupaţi în patru echipe a câte trei participanţi internaţionali – un regizor, un operator şi un monteur, ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a finaliza un film documentar de maximum 30 de minute, deschis la elemente de ficțiune. Evaluarea proiectelor va fi realizată de un juriu format din profesionişti internaţionali, la sfârşitul workshopului”, mai spun organizatorii.

Anul acesta, cel care îi va îndruma pe participanţi din punct de vedere teoretic va fi documentaristul francez Thierry Garrel, care, timp de peste 20 de ani, a fost şef al departamentului de film documentar al canalului ARTE France, şi şef al departamentului de Documentare şi Arhivă al Institutului Naţional al Audiovizualului (INA).

140 de participanţi şi 40 de filme

De menţionat că de la prima sa ediţie, care a avut loc în 2006, şi până astăzi,  la Aristoteles Workshop au lucrat 140 de participanţi ce au produs 40 de filme dintre care, potrivit organizatorilor, mai mult de jumătate au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Chişinău, Varşovia, Tampere.

Program iniţiat alături de Canalul ARTE/France și susținut de organisme precum Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), TVR, Institutul Cultural Român (ICR), organizat cu suportul Farmexim, anul acesta Aristoteles Workshop se desfăşoară cu sprijinul Primăriei comunei Șiria, al Asociației „Cetatea Șiria”, al Universității „Vasile Goldiș” din Arad, fiind susținut de canalul Goldiș TV, de Consiliului Județean Arad și de diverși parteneri locali.