Specialiștii Primăriei recunosc: în mod paradoxal, vara se pierde cea mai multă energie termică

Reprezentanții Primăriei au anunțat că, începând de miercuri, a fost afișat la transparență „Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de îmbunătățire a eficienței energetice și a analizei costuri-beneficii în municipiul Arad”. „Până la data de 04.04.2017, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente. Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data 22.03. 2017, între orele 8,00 – 18,00, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5. Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primaria-arad.ro”, susțin reprezentanții instituției.
Aruncând o privire peste expunerea de motive, aflăm că programul a fost întocmit de SC ATH Energ SRL București, având în vedere prevederile Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, referitoare la obligația autoritaților administrației publice locale de a întocmi programe de îmbunătățire a eficienței energetice care să includă măsuri pe termen scurt și măsuri pe termen de trei-șase ani, „în scopul atingerii obiectivului național de creștere a eficienței energetice”. De altfel, în raportul de specialitate se arată că „măsurile propuse în documen­tul elaborat au fost identificate în scopul atingerii obiectivului național de creștere a eficienței energetice pana în anul 2020, respectiv reducerea consumului de energie cu 19 %”. Un program extrem de ambițios și binevenit, am spune noi, pentru  bugetul arădenilor, care după cum știți, și după cum reiese și din documentul întocmit de SC ATH Energ SRL plătesc foarte scump energia termică care pur și simplu… se pierde în natură.
Pierderi medii de 35%
În programul de îmbunătățire a eficienței energetice, specialiștii aleși de Primărie rezultă că în anul 2015 valoarea medie a pierderilor a fost de 35% „din căldura livrată la gardul surselor – CET Arad și CET Hidrocarburi.”
„Ținând seama de faptul că cele două surse au în prezent un regim de funcționare sezonier de cca. șase luni pe an – CET Arad funcționează iarna și CET Hidrocarburi funcționează vara – s-au defalcat cantitățile de căldură produ­se/vândute pentru cele două perioade calendaristice             […] Se constată că față de media anuală a perderilor, de 35%, în cele două regimuri de funcționare specific perioadelor de iarnă, respectiv vara, valorile pierderilor sunt diferite: în perioada de vară acestea ating 53% din cantitatea livrată la gardul sursei sau altfel spus, în timpul perioadei de vară, mai mult de jumătate din căldura produsă se pierde în rețele”, se arată în document.
Investiție eșalonată până în 2022
În ceea ce privește lungimea rețelelor termice, autorii programului susțin că este vorba de aproximativ 90 de kilometri, rețelele fiind puse în funcțiune etapizat, începând cu 1961 până în 1994, cu excepția celor din zona Ursului, puse în func­ție în 2001. „Până în prezent nu s-au efectuat lucrări de reabilitare a rețelelor de distribuție. Ținând seama de faptul că cele mai noi rețele au o vechime de cca. 15 ani și reprezintă mai puțin de 1% din total, considerăm necesar reabilitarea integrală a rețelelor aferente sis­- temului de distribuție. De asemenea, propunem ca în cadrul proiectelor de reabilitare a rețelelor să se facă și redimensionarea acestora având în vedere noile condiții de consum create după introducerea contorizării”, mai spun cei de la SC ATH Energ SRL.
Prețul estimativ pentru reabilitarea rețelelor termice este de peste 77 milioane de euro, ținând seama de daimetrele și traseele actuale. Având în vedere valoarea investiției necesare, se propune eșalonarea acesteia pe o perioadă de cinci ani, în perioada 2018-2022.