ANI a cerut procurorilor să stabilească dacă Falcă este în conflict de interese; în CLM continuă să vină PUZ-uri făcute de Pro Arhitectura

În numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la un posibil conflict de interese de natură penală în care s-ar afla Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad și președinte al Filialei Județene a PNL Arad.  „Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către Falcă Gheorghe, primar al municipiului Arad. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Falcă Gheorghe a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – Pro Arhitectura Arad S.R.L., societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială Pro Arhitectura S.R.L. Cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de Falcă Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016”, se arăta într-un comunicat de presă al ANI. Inspectorii de integritate au mai descoperit că în perioada evaluată, Pro Arhitectura a împărțit dividende în cuantum de 403.000 de lei. „Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru Falcă Gheorghe, cât și pentru soția acestuia. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către Falcă Gheorghe a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia «Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică»”, mai susțineau inspectorii ANI.
În replică, primarul Falcă susținea că nu a încălcat nicio lege. Mai mult, acesta a intrat în competiția internă pentru câștigarea unui nou mandat de președinte al PNL Arad, în condițiile în care partidul are niște criterii de integritate foarte clare, fiind probabil convins că nu va fi cazul să facă un pas înapoi, după ce procurorii vor analiza dosarul său.
Se făceau cercetări și înainte de sesizarea ANI
Trebuie spus însă că procurorii de la Parchetul General făceau cercetări cu privire la ceea ce se întâmplă la Arad înainte de sesizarea ANI. „Pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află în lucru o cauză care are obiectul
menționat de dumneavoastră, cercetările efectuându-se in rem pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Sesizarea Agenției Naționale de Integritate la care faceți referire a fost atașată la dosarul cauzei”, se arătă într-un răspuns primit de ziarul nostru de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Falcă a inițiat un nou proiect în care apare numele Pro Arhitectura
Convins fiind de faptul că nu încalcă legea, primarul a inițiat un nou proiect de hotărâre în care apare numele Pro Arhitectura. Acesta va fi supus votului membriilor Consiliului Local Municipal în cursul ședinței de marți, care a fost convocată începând cu ora 10. Este vorba despre proiectul de hotărâre aflat la punctul 3, „Proiect de hotărâre nr. 29/2017 privind aprobarea documentației de urbanism Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi a Regulamentului Local de Urbanism aferent (RLU) pentru obiectivul de investiție «Zonă logistică, depozitare, producție nepoluantă, comerț, servicii, birouri și amenajări aferente, amplasament Municipiul Arad, Zona industrială Nord – extindere, beneficiar S.C. Feroneria Prod S.R.L.»”.
Un punct strecurat printre alte puncte de pe ordinea de zi
De menționat că spre deosebire de alte dăți, când numele firmei apărea în numeroase proiecte puse la vot, mâine apare doar la punctul 3 de pe ordinea de zi, care are în total 23 de puncte. Printre altele, consilierii sunt chemați să voteze un proiect privind aprobarea Raportului referitor la Activitatea Registrului Agricol; câteva PUZ-uri; un proiect inițiat pentru rectificarea unei erori materiale; unul privind constituirea Comisiei de Acord Unic; un proiect privind actualizarea componenței și regulamentului de funcționare ale Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism; un altul privind actualizarea Planului de analiză şi acoperire a riscurilor al Municipiului Arad; proiecte cu privire la stabilirea numărului şi al cuantumului burselor acordate în învăţământul preuniversitar de stat din municipiu pentru semestrul al II-lea; privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 339/2016 a Consiliului Local al Municipiului Arad pentru desemnarea reprezentanților Consiliului Local în consiliile de administrație ale unor unități de învățământ preuniversitar, profil tehnic și profesional; privind asigurarea hranei necesare pentru beneficiarii serviciilor Adăpostului de noapte din cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad, pe durata sezonului rece, prin intermediul Cantinei Municipale Arad şi Regulamentul de furnizare a serviciilor sociale, privind acordarea unui număr de maxim 80 porţii zilnice de hrană, pentru beneficiarii serviciilor Adăpostului de noapte; privind aprobarea actului adițional nr. 1 la protocolul de colaborare încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Municipiul Arad;
privind solicitarea de declarare a utilității publice de interes local pentru  investiția „Amenajare legătură rutieră între strada Cometei și Centura  Arad” și desemnarea reprezentanților Consiliului Local al Municipiului Arad în comisia de cercetare prealabilă; pentru aprobarea studiului de fundamentare a deciziei de concesionare, a caietului de sarcini  și a modelului contractului de concesiune  pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare menajeră.