Imaginea infractorilor

Am trăit să o auzim și pe asta: un profesor de istorie din Petroșani a ajuns să fie anchetat de Inspectoratul Județean Hunedoara pentru că și-a permis să le vorbească elevilor despre infractoarea condamnată Monica Iacob Ridzi. Acest lucru a stârnit indignarea unor indivizi care se doresc a fi apărători ai drepturilor pușcăriașilor, având în vedere că lecția susținută de profesor a fost filmată. Potrivit Mediafax, dascălul le-ar fi spus elevilor:  „Când bagi mâna până aici în bani, nu te gândeşti că ai copii mici acasă […] Când ştii că ai copil mic acasă te apuci să faci tâmpenii şi umbli cu bani publici şi furi din bani ca să te aresteze ăştia… Eşti tâmpit? Şi după aia urli că ai copii mici? Păi când ai furat n-ai avut copii mici? […] Ei sunt foarte bogaţi. Deci Monica provine dintr-o familie destul de bogată. Tibi (n.r. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul orașului Petroșani și soțul Monicăi), şi el momârlan de-al nostru, are şi el ceva bănuţi, nici el nu-i sărac. Deci nu-i o familie săracă […] Ai grijă ce faci că s-ar putea să se întoarcă împotriva ta. Dar legat de boală şi de cancer, nu vă faceţi probleme că eu sunt sigur, sunt aproape sigur că ea nu e bolnavă. Sunt vrăjeli ca să mai stea prin spitale, să iasă mai repede […] Ea provine dintr-o familie cu rădăcini în Italia. Am înţeles că familia are ceva mătuşi, unchi prin Italia care-s plini de bani, îs nişte conţi, baroni din ăştia italieni, cu castele… deci nu le plângem noi de milă. Şi Tibi-i momârlan, ce ai văzut vreun momârlan sărac?” Exceptând partea cu cancerul, când a greșit dându-și cu părerea, profesorul nu a făcut decât să le prezinte elevilor din Petroșani o lecție de viață, care are ca morală simplă, de bun-simț „Cine face ca el (ea) ca el (ea) să pățească”. Faptul că fost ministru este soția primarului în funcție este mai puțin important, ceea ce contează este că Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv de închisoare, astfel încât nu mai poate evita oprobiul public. Asta, chiar dacă a făcut ce a făcut nu pentru ea, ci pentru a o ajuta pe Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului președinte, Traian Băsescu, și astfel pentru a crește în ochii acestuia.  Când a fost descoperită însă, Băsescu și-a luat mâna de pe ea. Nu a schițat niciun gest pentru a o salva de pedeapsa implacabilă ce urma, întorcându-i pur și simplu spatele.
Dacă a fost trădată de omul în care credea, nu înseamnă însă că trebuie exonerată de pedeapsă și nici nu înseamnă că cineva, în speță conducerea Inspectoratului Școlar Hunedoara, are dreptul să pună pumnul în gura opiniei publice, doar pentru că așa ar fi corect din punct de vedere politic, sau pentru a proteja anumite sensibilități ale soțului primar. Nu, hoții trebuie să își asume că au furat, mai ales după ce au fost condamnați definitiv. Nu spune nimeni că ar trebui uciși cu pietre, dar trebuie lăsați să se umple de rușine atunci când sunt arătați cu degetul de oamenii cinstiți.
Cu toate acestea, profesorul care a avut curajul să spună în fața elevilor ce crede despre individă riscă să fie sancționat drastic, când ar trebui dați afară din învățământ tocmai cei care apără imaginea infractoarei.