Falcă #rezistă şi vrea să intre singur în istorie, dar social-democraţii îl lovesc la… integritate

Consiliul Local Municipal Arad a fost convocat ieri în şedinţă ordinară.
Dar sub ce auspicii se situa evenimentul de ieri? Aşa cum v-am informat în numerele trecute ale ziarului nostru, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la un posibil conflict de interese de natură penală în care s-ar afla Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad și președinte al Filialei Județene a PNL Arad.  „Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către Falcă Gheorghe, primar al municipiului Arad. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Falcă Gheorghe a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportu­- nitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – Pro Arhitectura Arad S.R.L., societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială Pro Arhitectura S.R.L. Cele 40 de acte ma­- teriale au fost semnate și aprobate de Falcă Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016”, se arăta într-un comunicat de presă al ANI. Inspectorii de integritate au mai descoperit că în perioada evaluată, Pro Arhitectura a împărțit dividende în cuantum de 403.000 de lei.
„Astfel, procedura de sem­nare și aprobare a documen­telor sus-menționate a gene­- rat, în mod indirect, un folos material atât pentru Falcă Gheorghe, cât și pentru soția aces­- tuia. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către Falcă Gheorghe a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia «Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care
s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică»”, mai susțineau inspectorii ANI.
În replică, primarul Falcă susținea că nu a încălcat nicio lege. Mai mult, acesta a intrat în competiția internă pentru câștigarea unui nou mandat de președinte al PNL Arad, în condițiile în care partidul are niște criterii de integritate foarte clare, fiind probabil convins că nu va fi cazul să facă un pas înapoi, după ce procurorii vor analiza dosarul său.
S-a întâmplat din nou
Cu toate accestea Falcă a inițiat un nou proiect în care apare numele Pro Arhitectura. Este vorba despre proiectul de hotărâre aflat la punctul 3, „Proiect de hotărâre nr. 29/2017 privind aprobarea documentației de urbanism Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi a Regula­- mentului Local de Urbanism aferent (RLU) pentru obiectivul de investiție «Zonă logistică, depozitare, producție nepoluantă, comerț, servicii, birouri și amenajări aferente, amplasament Municipiul Arad, Zona industrială Nord – extindere, bene­- ficiar S.C. Feroneria Prod S.R.L.»”. Consilierul PSD, Beniamin Vărcuş a sesizat această stare de fapt. Însă intervenţia sa nu a avut niciun efect., astfel încât hotărârea a fost adoptată.
Burse pentru elevi
De altfel, toate proiectele de hotărâre au trecut fără mari emoţii doar cu câteva dueluri verbale. Printre acestea o veste bună pentru elevi. S-a aprobat acordarea a 993 de burse sociale, 6045 burse de merit şi 193 de burse  de studiu. Valoarea acestora se ridică la peste 2,4 milioane de lei. Punctul cu privire la actul adiţional din protocolul de colaborare dintre Ministerul Apărării Naţionale şi Municipiul Arad cu privire a provocat alte dueluri verbale. Consilierul Vărcuş se întreba ce garanţii mai poate da primarul, când acesta are o întreagă listă de nerealizări, inclusiv Cetatea Aradului. Avem cele mai bune explicaţii din lume, dar în schimb nu avem soluţii. Falcă a răspuns că doar ministrul Oprea a înţeles şi
şi-a asumat proeictul, restul miniştrilor care s-au perindat pe la Apărarea Naţională blocând proiectul. Primul cetăţean a spus că: ,,voi intra în istorie, ca singurul care a făcut ceva pentru Cetatea Aradului”.
Şi pentru că a fost expediat la diverse, consilierul Beniamin Vărcuş a organizat o conferinţă de presă după eşdinţa CLM , în care a punctat:
,,Gheorghe Falcă a pierdut orice balanţă în momentul în care vine în plen să afirme fără nicio reţinere că «va intra în istorie drept singurul arădean care a luptat pentru Cetatea Aradului».  Dincolo de întreaga mascaradă declarativă şi de circul edilului, revenind la un ton sobru şi echilibrat, PSD Arad îşi doreşte urgentarea preluării Cetăţii Aradului de către municipalitate, în folosul arădenilor. Sigur că pretindem garanţii reale din partea administraţiei locale că proiectul nu va mai fi tegiversat precum s-a întîmplat în ultimii 7 ani.
În ceea ce îl priveşte însă pe primar singurele atribute pe care poate să şi le aroge de drept sunt situate între planul imoral şi cel ilegal. Adică, noi conside­răm că joaca sa deloc dezinteresată cu studiile de feza­- bilitate atribuite firmei Pro Arhitectura sunt în zona imoralului, în timp ce instituţiile de control ale Statului, respectiv ANI, le situează în teritoriul ilegal. Reamintim arădenilor că Gheor­ghe Falcă, se află în mijlocul unui scandal cu iz de corupție. ANI a anunțat că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru conflictul de interese în care se află Falcă, referitor la dubla sa calitate, de primar și acționar la firma, ProArhitectura SRL, alături de soția sa. Conform sur­selor oficiale, Gheorghe Falcă a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – Pro Arhitectura Arad S.R.L.. Cât despre intratul în istorie, singurul loc care îi este cu siguranţă rezervat pentru posteritate este cel de ultim baron PDL aflat în jilţ”. Aşa că Falcă vrea să intre în istorie. Ştiam că aşa gândeşte. Ce nu ştiam era momentul în care va spune asta. Când să închei, hopa şi primul cetăţean cu o replică la Vărcuş. Ceva cu pseudo consilier, Rodica Borza (???) şi ,,În istorie rămân cei care se sacrifică pentru comunitatea lor, rămân cei care muncesc, rămân faptele!”. Aici are dreptate şi credem că nu la… el se referă.  Cert este că adevăraţii făuritori de istorie nu s-au gândit nicio clipă că vor intra în istorie. Doar au făcut.