Democraţia, presa şi manipularea

Sunt convins că voi călca pe cărări deja bătătorite. Adică voi expune o situaţie devenită, din păcate leit-motiv în România. Am şi atins acest aspect pe una dintre reţelele de socializare, pe numele ei Facebook, ca să nu ne ascundem după deget. E vorba de manipularea în şi prin presă.
Să expun pe scurt „piatra de temelie”: la Antena 3, o dezbatere pe tema evaluării lui madam Kövesi. Prezenţi: moderatoarea şi trei invitaţi. Unul dintre ei, neutru după cum a fost prezentat, iar ceilalţi doi aparţinând de cele două principale partide: PSD şi PNL. Moderatoarea a început cu concluziile, a dat deja verdicte apoi a pasat microfonul, elegant, către invitatul neutru, o doamnă al cărui nume îmi scapă, care a prezentat alte concluzii, a dat alte verdicte, toate menite să întărească verdictele şi concluziile mode­ratoarei. A urmat la rând reprezentanta PNL, care a început (surprinzător de-a binelea) să laude ministrul pesedist al Justiţiei. Alocuţiunea, în sine, ar fi durat mai puţin de două minute, aici incluzând şi „dar…”-ul atât de aşteptat (că doar n-aţi fi crezut că ar fi putut să iasă din disciplina de partid impusă şi autoimpusă). Ei, bine, deşi era în ton cu ceilalţi, (repet, până la acel „dar” atât de previzibil, îl lăuda pe ministrul părţii adverse), doamna şi-a terminat expunerea în vreo 10 minute.  Timp în care a fost întreruptă de trei ori, başca de o intervenţie „în direct” (de fapt defazată cu 10 minute), numai ca să nu-şi ducă ideea până la capăt. Rând pe rând, atât reprezentantul PSD (singurul care şi-a făcut datoria de partid şi de Dragnea), cât şi celelalte două persoane aşa-zis neutre, au intervenit, au contrazis – deşi nu era nimic de contrazis – au revenit, au mormăit, au tuşit, au… mai că n-au tropăit (desigur exagerez), totul pentru a arăta… cine-i tartorele. Şi, mai ales, pentru a deturna discuţia de la o dezbatere democratică, normală, pe argumente, spre o discuţie cu deznodământ previzibil, dacă se poate şi însoţit de un mic linşaj mediatic. Adică, pentru a concluziona, totul făcut pentru manipulare.
M-am referit la un episod pe care
l-am văzut, întâmplător, ieri. Sunt convins că, în funcţie de simpatiile şi, mai ales, interesele politice, sunt asemenea cazuri la mai toate televiziunile naţionale, mai independente sau mai puţin independente. Iar linşajul mediatic nu e unidirecţional, spre Opoziţie, ci în toate direcţiile, repet, în funcţie de interese. Automat, la interese se încadrează inclusiv manipularea, de fapt esenţa acestor jocuri mediatice.
O să mi se spună că este o normalitate! Poate la noi, românii. Poate în Gabon, Laos sau Venezuela. Dar într-o ţară normală, acest „normal” nu există. Nu neg, sunt manipulări şi în State, şi în Germania, sigur în Rusia. Dar undeva există acea decenţă profesională a jurnalistului, acea limită până la care un bun profesionist, chiar dacă aservit, ştie să se întindă. Dacă nu, n-avem decât să ne asumăm soarta, iar poporul ăsta răbdător să fie în continuare insultat şi îndobitocit până la transformarea sa în maşină de vot!