Lui „Guccifer” nu i s-au contopit, deocamdată, pedepsele din SUA şi România

Tribunalul Arad a respins, marţi, cererea hackerului român Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele „Guccifer”, prin care acesta solicita contopirea pedepsei aplicate de instanţa americană cu pedeapsa aplicată de instanţa din România. Acesta trebuie să execute 11 ani şi 4 luni de închisoare., reletează MEDIAFAX.
Judecătoarea de caz a a respins, marţi, toate cererile formulate de arădeanul Marcel Lazăr Lehel, care a acţionat cu numele „Guccifer”, prin care acesta solicita ca perioada petrecută în închisoare în Statele Unite ale Americii (SUA), în 2016, să-i fie dedusă din pedeapsa pe care o are de executat, iar pedepsele aplicate în SUA şi România să fie contopite, magistratul respingând şi cererea de a-i recunoaşte în România pedeapsa aplicată de un magistrat din Alexandria, Virgina, Statele Unite ale Americii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de trei zile de la comunicare.
Marcel Lazăr Lehel a apărut, marţi, în faţa Tribunalului Arad, în procesul în care cere deducerea perioadei cuprinse între lunile martie şi octombrie din 2016, când a fost extrădat în SUA pentru ancheta în care era acuzat că a spart conturile de e-mail ale mai multor oficiali americani.
Lehel a cerut şi contopirea pedepsei de 4 ani şi 4 luni de închisoare pronunţată de către un judecător din Alexandria, Virginia, SUA, cu pedeapsa de 7 ani pronunţă de către Tribunalul Bucureşti, într-un alt caz în care aşa-numitul „Guccifer” a fost condamnat pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor persoane publice din România.
Judecătoarea de caz de la Tribunalul Arad a decis să respingă solicitarea care privea modificarea pedepsei prin deducerea perioadei petrecută în SUA şi să respingă şi cererea de recunoaştere a sentinţei pronunţată de magistratul din Alexandria, Virginia, Statele Unite ale Americii. Pentru că sentinţa de condamnare din SUA nu a fost recunoscută de către o instanţă din România, a fost respinsă, implicit, şi cererea de contopire a pedepselor din SUA şi România.
În aceste condiţii, Marcel Lazăr Lehel are de executat 11 ani şi 4 luni de închisoare, iar perioada în care a fost în custodie este considerată suspendarea executării pe­depsei şi nu i se deduce din pe­- depsele primite.
Marcel Lazăr Lehel este obligat, potrivit deciziei date de Tribunalul Arad, să plătească şi suma de 400 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. „În baza art. 585 Cod procedură penală respinge cererea precizată şi formulată de petentul-condamnat (…) privind modificarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. (…) a Tribunalului Bucureşti, Secţia I Penală, definitivă prin nerecurare la data de (…). În tem. art. 130 şi urm. din Legea nr. 302/2004 respinge cererea de recunoaş­tere a sentinţei penale nr. (…) a Tribunalului Districtual Statele Unite- Districtul de Est Virginia- Divizia Alexandria pronunţată împotriva petentului (…)”, se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului Arad, conform MEDIA­FAX.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni