Scandal funciar cu tente ecologice: primarul de la Păuliș îl acuză pe fostul edil că ar fi anulat fără temei mai multe titluri de proprietate

Unde dai și unde crapă. După o sesizare venită din partea unor locuitori din Sâmbăteni, cu privire la materialul depozitat pe terenul unei balastiere, Ioan Turcin, actualul primar al comunei Păuliș, a făcut o mică investigație pentru a vedea al cui este terenul pe care funcționează balastiera și susține că a descoperit că fostul primar, Petru Nicoară, ar fi anulat, fără temei, mai multe titluri de proprietate, pentru a scrie altele. Turcin mai susține că noii proprietari au vândut ulterior terenurile către SC Top Agregate SRL, firmă ce deține balastiera.  „Primăria Păuliș a sesizat, luni, Garda de Mediu și Apele Române cu privire la faptul că firma ce deține o balastieră la Sâmbăteni a depozitat pe terenul pe care-l are în proprietate un material cu caracteristici atipice. Comisarii Gărzii de Mediu s-au prezentat la fața locului împreună cu cei de la Apele Române pentru a constata cele întâmplate și a lua probe din materialul depozitat”, își înce­pe povestea primarul Ioan Turcin.
În sesizarea trimisă de autoritățile locale către Comisariatul Județean Arad al Gărzii de Mediu și către Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Direcției Apelor Mureș se arată că există temerea că deșeurile depozitate acolo ar putea fi periculoase pentru mediu, cu atât mai mult cu    cât acestea ar avea un miros înțepător, de sulf. „În ziua de 01.04.2017, viceprimarul comunei Păuliș, domnul Petruța Viorel a fost sesizat de către cetățeni ai localității Sâmbăteni că în balastiera SC Top Agregate SRL sunt aduse și depozitate anumite deșeuri care au un miros înțepător (sulf). Domnul viceprimar s-a deplasat la fața locului cu domnii Șoca Petru și Pop Sorin împreună cu agentul șef de poliție Roșian Constantin din cadrul Secției 7 Poliție Lipova pentru a constata cele sesizate. […] S-a constatat că deșeurile depozitate sunt așezate aproape de albia râului Mureș. Având în vedere cele expuse și având temerea că aceste deșeuri ar putea fi periculoase pentru mediu și popu­lație, instituția noastră nea­vând logistica necesară pentru a constata proveniența și conținutul acestor deșeuri (șoferii care au efectuat transportul au declarat că sunt aduse din fostul combinat de la Valdimirescu) vă rugăm să procedați la luarea măsurilor corespunzătaore”, se arată în cele două sesizări trimise.
Turcin arată cu degetul       înspre fostul primar
Primarul Turcin a ținut să precizeze că având în vedere sesizările făcute de oameni, a vrut să afle care este situația terenurilor pe care funcționează balastiera. „În urma verificărilor făcute am constatat că pe perimetrul unde a fost depozitat materialul, care se află acum în proprietatea firmei ce deține balastiera, atât în ceea ce privește pășunea, cât și terenul arabil, au existat titluri de proprietate scrise în perioada 2009-2012, în mandatul fostului primar Petru Nicoară. Anterior, 40 din 47 de titluri existente în acel perimetru au fost anulate în perioada 2007-2009-2012. Astfel, au putut să fie scrise altele, care să ajungă la anumite persoane ce au vândut pâmântul către balastieră. Astăzi am ajuns să vedem efectul negativ al ac­țiunilor fostului primar Nicoară. Se vede clar adevăratele interese care s-au ascuns în spatele acestor anulări de titluri de proprietate pe raza localității Sâmbăteni”, a mai spus Turcin.  Acesta a ținut să precizeze că dacă   Top Agregate nu ar fi avut de unde să cumpere terenuri, nu ar fi ajuns să-și desfășoare activitatea la Sâmbăteni și astfel localnicii nu ar mai fi trăit cu frica în sân, din cauza suspiciunilor cu privire la deșeurile depozitate acolo.
Petru Nicoară respinge acuzațiile
Fostul primar Petru Nicoară respinge acuzațiile care i se aduc și susține că actualul edil șef greșește când spune că în zonă ar fi fost anulate anumite titluri de proprietate. „Nu sunt de acord cu ceea ce spune domnul Turcin. Acolo nu s-au anulat titluri de proprietate pentru simplul motiv că terenul nu era împăr­țit. Nu am făcut decât să acordăm titluri de proprietate celor care aveau dreptul la pământ. Le-am scris titluri acolo unde terenul era liber”, a răspuns Nicoară.