La invitația ambasadorului României, conducerea Patronatului s-a întâlnit cu oameni de afaceri din Budapesta

La invitaţia Ambasadorului Românie în Ungaria,  Marius Lazurca, Marin Crișan, preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatului Român și vicepreședintele Marcel Măinescu au participat la o întâlnire de afaceri la Budapesta.

La întâlnire au participat consulul României la Gyula, Florin Vasiloni, preşedintele ROCHAM România-Ungaria, János Takacs,  ambasador Peter Kraft, MBA – Hardvar University,  CEO la Kraft & Associates Tourism Development,  oficiali ai ROCHAM şi oameni de faceri din cele două ţări. Cu acest prilej, cei prezenți au discutat despre diverse oportunități de afaceri și despre dezvoltarea cooperării între România şi Ungaria.  Ca bucovinean născut la Timișoara și stabilit la Arad am multe motive să am o percepție pozitivă despre Ungaria, un stat de care ne leagă nu doar vecinătatea geografică și istoria comună, ci și suprapunerile culturale și civilizaționale vizibile cu ochiul liber. Cetățenii unguri reprezintă unii dintre cei mai numeroși turiști străini care vizitează România iar această realitate va deveni din ce în ce mai vizibilă, din motivul că interesul pentru România va crește constant în anii următori. Fără să ocupe unul din locurile fruntașe, investițiile ungurești în România sunt totuși semnificative (peste 900 de milioane de euro). Câteva companii cunoscute în Ungaria au decis să își extindă operațiunile și în România în domeniul energiei (MOL), bancar (OTP), medicamentelor (Gedeon Richter) și imobiliar (TriGranit). Aceste investiții nu sunt speculative, ci vizează o prezență stabilă pe piața noastră. Cred de asemenea că există potențial de creștere în domeniile turismului, agriculturii și industriei prelucrătoare conexe. Sunt convins că aceste relații vor crește pe măsură ce infrastructura de interconectare se va consolida. A doua legătură pe autostradă, la nivelul Oradiei, gazoductul Arad-Szeged, o nouă conexiune electrică transfrontalieră, legături prin rețele de fibră optică, conducta de apă între județele Arad și Bekes – toate aceste proiecte în lucru au vocația de a impulsiona raporturile noastre economiceˮ, susține Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria.

În ceea ce-l privește, Marin Crișan afirmă că întâlnirea a contribuit la deschiderea unor noi orizonturi de cooperare între oamenii de afaceri din cele două țări. „Participarea la acest gen de evenimente nu poate decât să ne deschidă noi orizonturi, noi oportunităţi de afaceri, noi perspective, şi mai ales noi lecţii în ceea ce priveşte abordarea afacerilorˮ, a declarat Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţie Patronatul Român.