Democrație mimată?

Pentru oricine a urmărit și urmărește prestația politicienilor pe scena publică, este cât se poate de clar că liberalii sunt, la nivel declarativ, cei mai mari susținători ai democrației, ai statului de drept, ai libertăților individuale și așa mai departe. Poporul are însă o zicală, „să nu faci ce face popa, să faci ce spune popa”.
Cel puțin în ceea ce privește democrația de partid, la Arad, lucrurile nu stau tocmai așa cum o clamează marii propovăduitori ai liberalismului. La Organizația Municipală, competiția internă a fost înlocuită cu aranjamentele de culise, astfel încât pentru principalele trei posturi s-au înscris câte un candidat pe loc, astfel încât lucrurile au fost cât se poate de clare încă înainte de a avea loc alegerile, Sergiu Bîlcea, Geanina Pistru și Călin Bibarț neavând niciun fel de emoție, la sfârșitul săptămânii trecute. Nici nu mai contează funcția pe care a obținut-o fiecare, pentru că oricum deciziile importante au fost luate și vor fi luate în continuare de către primarul Gheorghe Falcă, care este și arbitru, și jucător, și spectator, și portar, și fundaș, care și centrează, și dă cu capul…
Cum Falcă este tot ce vrei și ce nu vrei în PNL Arad, omul nu se poate obișnui cu gândul ca cineva să-i vrea cu adevărat postul de președinte al filialei. Și acționează în consecință, stabilind numărul delegațiilor de o asemenea manieră încât să fie favorizat. Călin Abrudan, tânărul primar al orașului Ineu, și-a manifestat inițial intenția de a candida împotriva lui Falcă, dar în cele din urmă, ieri, a anunțat că își retrage candidatura pentru a-l sprijini pe deputatul Eusebiu Pistru. Un lucru e sigur. Cel puțin în ceea ce privește capacitatea de a reacționa, de a da o replică, de a spune lucrurilor pe nume, fără niciun fel de ascunzișuri și fără false pudori, Abrudan este peste Pistru. De asemenea, este un reprezentant al valului tânăr din vechiul PNL, ceea ce l-a făcut din start să fie plasat în antiteză față de Falcă, un liberal vopsit, uns cu toate alifiile politicii.
În ceea ce-l privește pe Eusebiu Pistru, lucrurile sunt mai nuanțate, gurile rele mergând până acolo încât spun că nu face decât să candideze pentru a mima democrația în partid. Personal, mi-aș dori să nu fie așa, mi-aș dori să beneficieze totuși de sprijinul unor organizații puternice și din partea unor lideri care să fi înțeles că este nevoie de o schimbare în PNL Arad, că așa nu se mai poate, și să se bată cu șanse la titlu, cum se spune în sport.
Pe de altă parte, nu trebuie uitat că Pistru provine din echipa care a crescut în politică împreună cu Falcă, că a obținut funcții datorită apropierii de Falcă și că soția sa, Geanina Pistru, a fost și poate mai este, în ciuda unor neînțelegeri, printre locotenenții cei mai credincioși ai primarului. Deci ar avea destul de multe motive să intre în jocul lui Falcă, doar pentru a-l ajuta, nu pentru a-i lua locul.
Meciul nu este însă jucat și dacă a fost pe bune sau nu vom deduce sau chiar vom afla după alegeri.