A fost eliminată taxa de acces în zonele comerciale de la Ştrandul Neptun

Şapte proiecte au fost ieri pe ordinea de zi la şedinţa extraordinară a CLM Arad. Două dintre acestea sunt de interes pentru public. Este vorba de proiectul care vizează Ştrandul Neptun. Mai exact ar fi vorba despre scoaterea tarifelor pentru cei care circulă doar în zona comercială. În expunerea de motive, foarte alambicată am zice noi, nu rezultă acest lucru foarte clar. În proiect se spune: ,,Având în vedere opinia societăţii civile privind relaxarea zonei comerciale din imediata vecinătate a bazinelor de copii de pe Ştrandul Neptun, prin utilizarea tarifelor de acces exclusiv în perimetrul aferent zonei de agrement, conform unui plan topografic întocmit care să evidenţieze limitele de teren afec­- tate, consider oportun completarea actului normativ adoptat de Consiliul Local Municipal Arad, în mod corespunzător”.
Cu toate acestea s-a votat pentru… redesenarea zonelor. Cu alte cuvinte, mai simple, urmează să se scoată tarifele pentru cei care vor vizita exclusiv zonele comerciale. Un alt punct sensibil a fost cel cu privire la reglementarea circulaţiei maşinilor de transport mărfuri în municipiul Arad, cu greutatea mai mare de 3,5 tone. Este vorba în special de transportul de marfă prin zonele centrale. Restul punctelor sunt doar o simplă rutină. Problema este că maşinile mari vor putea face aprovizionare şi duminică, la ore mici ale dimineţii. Se ştie doar că în zona Banu Mărăcine, locuitorii riverani zonei de magazine sunt foarte deranjaţi de zgomotul produs. Primul cetăţean a spus că supermarketul a primit un ultimatum pentru rezolvarea probelmelor până în luna august.
Regulamentul împarte autovehiculele în două categorii: autovehiculele care depășesc 3,5 tone, până la 7,5 tone și cele care depășesc 7,5 tone (camioane, basculante, TIR-uri). Circulaţia autovehiculelor care asigură a­provizionarea agenţilor economici şi a centrelor comerciale, cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 t (zona A) şi 7,5 t (zona B),  este permisă de luni până vineri, în intervalul orar 7:00–15:00, iar sâmbăta şi duminica între orele 6:00 şi 9:00, pe bază de autorizaţie de acces şi plata tarifelor. Acestea sunt cuprinse între 50 de lei şi 200 de lei pe zi şi între 200 de lei şi 800 de lei pe lună, funcţie de tonaj şi de zona în care se desfăşoară activitatea de apro­vizionare.
Restul proiectelor au trecut fără probleme. De altfel şi consilierii au fost mai expeditivi, dată fiind şi proximitatea sărbătorilor pascale.