Lansare de carte: Zoltan Farmati

Echipa de fotbal UTA din Arad, supranumită „Bătrâna Doamnă“ sau Lady UTA,  este incontestabil unul din cei mai veritabili ambasadori ai Aradului în România, în Europa şi în lume. În condiţiile în care Aradul nu mai produce strunguri, ceasuri sau păpuşi – produse care îl făceau singular în ţară – ani buni după revoluţie Aradul era amintit doar ca urbea în care activează şi s-a născut Clubul UTA. Şi nici nu-i de mirare, în situaţia în care Sportul Rege este admirat de milioane de fani iar actorii care-l practică, adică fotbaliştii, sunt adulaţi şi consideraţi ca adevărate personalităţi, de multe ori fiind mai celebri şi mai de succes chiar decât marii artişti.

Fotbalişti ca Petschovsky, Domide, Reinhardt, Băcuţ, Vaczi I, Dumitrescu, Metskas, Birău, Broszovski, Duckadam, Cura, Iorgulescu, Vaczi II, Ungur, Mitu, Gaica, Ţucudean, Coraş, Tisza şi mulţi, mulţi alţii au făcut ca strălucirea Clubului UTA să capete valoare de briliant. Şi, implicit, Oraşul de pe Mureş să capete statut de mare centru fotbalistic în România şi Europa.

Ei, bine, cunoscuţii autori de carte sportivă, Radu Romanescu şi Ionel Costin s-au hotărât să scrie într-o lucrare editorială despre viaţa şi activitatea sportivă a unuia dintre simbolurile Bătrânei Doamne încă de la începuturile ei, atunci când clubul a fost înfiinţat de Baronul Neumann. Este vorba despre Zoltan Farmati, unul dintre  numele fără de care nu se poate scrie o istorie a clubului arădean.

farmati111Cartea „Zoltan Farmati – Cavalerul de la braţul Bătrânei Doamne“ de Radu Romanescu şi Ionel Costin vine cu documente inedite, cu mărturisiri de presă, cu fotografii şi amintiri legate de acest fost mare fotbalist al Aradului şi al României, fotbalist pe care prietenii şi cei apropiaţi îl alintau cu apelativul de Bimbo baci.

(Simt că mi s-ar rupe pixul cu care scriu aceste rânduri dacă nu m-aş lăuda că l-am cunoscut personal pe Zoltan Farmati, cu care am băut o bere împreună, în mai multe rânduri).

Despre  Zoltan Farmati, marele internaţional al României, Take Macri spunea: „Zoltan Farmati a făcut parte dintr-o generaţie extraordinară a Aradului, şi nu pot să vorbesc de el fără să-l amintesc şi pe Csala Petschovsky, care a fost cel mai mare al tuturor timpurilor.“

Cartea „Zoltan Farmati – Cavalerul de la braţul Bătrânei Doamne“ semnată de scriitorii  arădeni Radu Romanescu şi Ionel Costin se lansează marţi, 18 aprilie 2017, ora 18,00, la Old Lady’s Pub, în prezenţa gloriilor echipei UTA, a suporterilor precum şi a tuturor celor interesaţi de personalitatea marelui fotbalist.

Cartea va fi prezentată de scriitorul şi jurnalistul Petre Don.

Dan Patriu

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni