Vreme neobișnuit de rece: după Paști, temperaturile au scăzut sub zero grade, iar la munte a nins

Deși dacă ne uităm în calendar ar trebui să fie primăvară, iar Sărbătorile Pascale numai ce au trecut, România se confruntă cu un val de aer rece, care a venit însoțit de ninsori, iarna făcându-și serios simțită prezența, mai ales în zonele de munte.
În aceste condiții, meteorologii au emis mai multe avertizări, potrivit uneia dintre acestea câteva zone din estul județului aflânduse până astăzi la ora 14 sun cod galben de vreme rea. Potrivit meteoromania.ro, fenomenele vizate sunt  „precipitaţii în general însemnate cantitativ, ninsori şi strat de zăpadă în zona de munte, intensificări ale vântului”. Meteorologii mai susțin că „vor fi precipitaţii mai ales în regiunile estice şi centrale, unde cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp. În Moldova şi Transilvania treptat vor predomina ninsorile, iar în zona deluroasă din sudul ţării, precum şi în deltă, vor fi precipitaţii mixte. La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55… 65 km/h”. Astfel, vremea este deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar pe alocuri va apărea și bruma.
De menționat că ieri dimineața în municipiu era 0 grade, iar la Pecica s-a înregistrat -1 grad. În zona de munte, la Luncșoara și Brusturi a nins.
Conform accuweather.com, astăzi, temperaturile vor crește puțin, fiind cuprinse între 1 și 11 grade, iar viteza vântului va ajunge la 30 km/h. Sâmbătă, cerul va fi parțial însorit, temperaturile urmând a fi cuprinse între 3 și 12 grade. Duminică, temperaturile vor fi cuprinse între 2 și 12 grade și vor fi averse scurte.
Valul de aer rece care s-a abătut asupra județului poate afecta serios producția de fructe. Astfel, pomicultorii au intrat în alertă, având în vedere că înghețurile târzii de primăvară pot afecta florile pomilor, iar cultura poate fi compromisă dacă nu se iau la timp măsuri.    (L.Ș.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni