Proiectul privind strângerea gunoaielor a picat în CLM; Falcă, Bibarț, Pistru și Strona n-au catadicsit să participe la ședință

Ședința extraordinară de ieri a Consiliului Local Municipal a fost una aprinsă. Pe ordinea de zi au fost doar patru proiecte, dar primul dintre ele, cel cu privire la „aprobarea atribuirii contractului de servicii de curățare a domeniului public (carosabil, trotuare) și de curățat și golit coșuri în municipiul Arad către SC Gospodărirea Comunală Arad SA, a generat o reacție dură din partea consilierilor PSD, care împreună cu reprezentantul ALDE au votat, în cele din urmă împotrivă, blocând proiectul inițiat de primarul Gheorghe Falcă. Dar să nu anticipăm.
Pentru început trebuie spus că având în vedere importanța unuia dintre proiectele supuse la vot, era de așteptat ca cei despre care se presupunea că îl vor
susține, în speță membrii PNL, să dea dovadă de o mobilizare exemplară și să fie prezenți la vot. Nu s-a întâmplat așa. Lista absenților a fost deschisă chiar de inițiatorul proiectului, primarul Gheorghe Falcă, care n-a catadicsit să participe la ședință. La fel au procedat viceprimarul Călin Bibarț și consilierii Geanina Pistru și Giovanni Strona, semn că au fost extraordinar de preocupați de soarta gunoaielor din municipiu.
Vărcuș a condus ostilitățile
În lipsa lui Falcă, nu a mai ținut nimeni niciun discurs îna­inte de supunerea la vot a proiectelor de hotărâre, astfel încât cel care a dat startul discuțiilor a fost Beniamin Vărcuș, liderul grupului PSD-ALDE din CLM. „Aș vrea să vă spun că grupul PSD-ALDE susține orice proiect legal care să asigurea salubrizarea reală a Aradului. Din păcate, colegii de la PNL au ales varianta circului ieftin și să încerce să arunce vina în cutea consilierilor PSD ALDE. La un moment dat au făcut circ cu sacii de gunoi, iar primarul Aradului a cerut întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență pentru a produce o degringoladă și mai mare. Atunci, municipiul avea o firmă care să strângă gunoiul. Acum, Aradul este sufocat de gunoaie, dar domnul primar nu mai cere întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență. Consilierii PNL care atunci erau foarte vocali și apăreau în stradă cărând saci de gunoi, acum nu au fost nici în comisii, astfel proiectul a primit aviz negativ în trei din patru comisii”, a spus Vărcuș.
O primă replică a venit din partea vice­- primarului Levente Bognar, care i-a transmis că problema poate fi rezolvată de consilierii municipali, votând proiectul ini­țiat de primar. „Astăzi, CLM este comisia de criză. CLM trebuie să rezolve problemele cetățenilor. Vă rog să fiți alături de noi în rezolvarea acestei situații de criză și de forță majoră”, a fost răspunsul lui Bognar. În continuare, Elena Portaru, directorul executiv al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei a dat câteva explicații de natură tehnică, menționând că licitația pentru atribuirea contractului de salubrizare a fost contestată de una dintre firmele participante și că există semnale că va fi depusă și cea de a doua contestație, iar termenul de soluționare este de 20 de zile, care poate fi prelungit cu încă zece zile. Beniamin Vărcuș a cerut ulterior din nou cuvântul, pentru a arăta cu degetul înspre primarul Falcă. „Văd că domnul primar nu este aici. Dânsului aș vrea să-i pun anumite întrebări. Este primar în Arad de foarte mult timp și nu are nicio scuză că s-a ajuns în această situație, ca Aradul să fie plin de gunoaie. Ieri (n.r. luni) când a trebuit să lanseze atacuri politice a fost prezent. Cum vom putea apăra interesele arădenilor prin acest proiect, când nu se respectă condițiile din caietul de sarcini întocmit pentru licitație.  Gospodărirea Comu­nală nu îndeplinește con­dițiile legale pentru a primi autorizație de la ANRSC, or, nu poate să își îndeplinească atribuțiile fără această autorizare, că doar nu vinde creioa­ne la colțul străzii… Aș vrea să menționez că grupul PSD-ALDE nu-i învinuiește pe funcționarii Primăriei cu privire la situația aceasta. Vreau să menționez că, din punctul nostru de vedere, atribuirea către GCA este legală din punct de vedere a posibilității de atribuire, dar este ilegală din punct de vedere a capacității firmei de a-și îndeplini obiectivele”, a mai spus social-democratul, care a primit o replică acidă din partea președintelui de ședință, liberalul Ionel Bulbuc. „Aveți toate șansele, ca orice cetățean, să-l căutați pe domnul primar”, i-a răspuns Bulbuc lui Vărcuș.
Proiectul avea viza de legalitate
Trebuie spus că printre cei care au susținut acest proiect a fost și Lilioara Stepănescu, secretarul municipiului, care a explicat motivele pentru care a dat viza de legalitate. „Proiectul se bucură de viza de legalitate. Mi se pare corect să susținem până la capăt acest proiect ca o măsură tranzitorie, pentru trei luni. Am apelat la o măsu­ră specială, pusă la dispoziție de legiuitor”, le-a transmis celor prezenți Lilioara Stepănescu.
Înainte ca proiectul să fie supus la vot, consilierul liberal Adrian Barbeș a cerut Opoziției să vină cu soluții, ceea ce l-a făcut pe Vărcuș să spună că Puterea locală vrea să facă schimb cu Opoziția.
La momentul votului, în favoarea proiectului s-au pronunțat doar 12 consilieri, în timp ce opt au votat împotrivă. Având în vedere că ar fi fost nevoie ca două treimi din numărul total de membri ai CLM să spună da, adică ar fi trebuit ca 16 consilieri să voteze „pentru”, proiectul inițiat de Falcă, dar nesusținut nici de el, nici de viceprimar și nici de doi consilieri PNL, a picat.
Liberalii vorbesc de ipocrizie…
Deși primarul nu are drept de vot în consiliu, ar fi fost de bun-simț ca acesta să fie prezent când a fost supusă la vot o inițiativă atât de importantă, însă Gheorghe Falcă a avut probabil altceva mai important de făcut. Dacă este aşa, trebuia să programeze pe altă dată ca să poată participa.
Cu toate că patru liberali au lipsit de la ședință, nesusținând proiectul până la capăt, Filiala Arad a Partidului Național Liberal a trimis presei un comunicat, asumat de consilierul Bogdan Boca, în care social-democrații sunt făcuți cu ou și cu oțet. „Consilierul liberal, Bogdan Boca este de părere că cei din PSD au dat dovadă de malițiozitate și rea-voință când au refuzat să voteze proiectul de hotărâre prin care executarea serviciilor de curățarea a domeniului public din municipiu se atribuie SC Gospodăriei Comunale Arad SA: «Tupeul și nesimțirea celor din PSD nu are margini. După săptămâni întregi în care administrația locală a încercat să soluționeze problema gunoaielor și a salubrizării stradale din municipiul Arad, după nenumăratele articole din presă în care PSD-ul a atacat fără discernământ orice acțiune, propunere sau variantă de rezolvare a problemei, astăzi Vărcuș și restul consilierilor PSD au votat împotriva atribuirii serviciilor de curățare a trotuarelor, carosabilului și goliri coșurilor de gunoi.
Pentru aprobarea acestui proiect de hotărâre era nevoie de două treimi din votul consilierilor. Cei din PSD au avut ocazia să demonstreze că au un minim de interes pentru bunăstarea și sănătatea arădenilor. Dar, din nou, au ratat oca­zia și au arătat că interesul lor este să saboteze orice proiect propus de Primărie. În plenul ședinței, i s-a cerut domnului Vărcuș să vină cu o altă soluție, municipalitatea fiind deschisă și la alte idei,  însă acest pseudoconsilier a spus că pentru a propune variante de rezolvări la problema orașului ei vor puterea absolută. Această condiționare penibilă arată că PSD și toți reprezentanții săi nu au în vedere decât propriile lor interese și nu dau doi bani pe arădenii care i-au ales. Ipocrizia este un cuvânt prea blând pentru a descrie atitudinea pesediștilor din CLM.  Din cauza votului lor împotrivă, astăzi Aradul se află în situația sectorului 4 București, în care primarul PSD a îngropat deliberat cetățenii în mizerie și gunoaie. Când veți vedea o lipsă de curățenie totală, mormane de gunoi pe străzile Aradului, praf, mizerie să știți că mulțumirile le puteți adresa celor din PSD» a încheiat consilierul liberal, Bogdan Boca”, se arată în comunicat.