Scărpinatul maimuţei…

Când maimuța nu are ce face se scărpină în… dos până face o bubă. Cam așa şi la noi,  în aceste din urmă zile. În loc
să- şi vadă de treabă şi să se concentreze pe treburile cu adevărat importante cum ar fi  de exemplu creșterea gradului de colectare, cei de la Ministerul  Finanțelor fac felurite proiecte, pe care nici ei nu le stăpânesc bine. Dar le  aruncă în spațiul public. Nu spune nimeni că nu este bine să încerci şi alte soluții. Însă ele trebuie bine analizate în ,,laborator” şi abia după o perioadă de timp, în care s-au analizat toate scenariile şi reacţiile posibile, să fie aruncate în spatiul public. Ori la noi este chiar invers. Ba încă mai prost. S-a ,,scăpat” ideea pe piață şi acum se gândesc soluții.  La soluţii pentru probleme care nu erau luate în calcul. Să dreagă busuiocul cum se spune.
Odată ce nu ai suficient personal să acoperi  sarcinile curente, cum te vei descurca când vei avea de muncit în plus? Cu acelaşi personal. Pe de altă parte, este foarte probabil să scadă şi mai mult gradul de colectare cu  scenariul impozitului pe gospodărie. Un sistem deja criticat de cei mai mulţi consultanţi fiscali, care spun că va fi o metodă foarte greoaie de lucru. Însă, chiar  acum,  avem un grad de colectare suficient de încurajator, ca să ne hazardăm în alte proiecte?   Nu prea, ca să nu o mai dăm după… cireş. Pe de altă parte au fost lucruri pe care nimeni nu le- a cerut. Care fie că place, fie că nu, consumă resurse.   Sigur, bugetul a fost creat pe premise optimiste. Dar toate astea sunt niște considerații teoretice, o previziune a ceea ce va fi. Realitatea din teren, când tragi linie la nişte intervale de timp, poate fi cu totul alta. Iar  acum avem un lucru cert: este a treia luna consecutivă când prețurile la cele mai multe produse alimentare au crescut. Şi nu e vorba de kilu’ de somon. Nu, au intrat în joc aproape toate alimentele de primă necesitate şi unele servicii. Sigur nu a prevăzut Executivul vreo mărire şi nici nu are o culpă pentu asta. În fond, antreprenorii din domeniu au constatat ca oamenii au ceva mai mulți bani şi, în buna tradiție românească, au considerat că e momentul pentru o majorare de preț. Dar asta este altă poveste desigur, dar în strânsă corelație cu asta…
Chestiunea salarizării unitare a stârnit deja unele controverse şi mici derapaje. Sigur, niciodată nu toată lumea  va fi mulțumită. Însă se crează o țară de… stat şi revenirea la vechea formulă  şi aspiraţie din perioada interbelică: ,,e băiat bun are serviciu bun la stat”. Şi atunci şi acum pare a fi un privilegiu de a lucra la stat în dauna privatului. Iar exemplele sunt  chiar la noi, unde așa ziși liberali, cărora nu le mai merg afacerile ca pe… roţi. Şi preferă un loc  călduț, la stat, cu o stipendie de vreo câteva mii pe lună.  Așa ca să avem şi noi bani de poșete. Că e greu în economia capitalistă când nu ai vânt din… spate. Revenind însă  la… oile noastre, era sa zic ,,maimuțele” noastre,  acestea se scarpină undeva, deși nimeni nu le-a cerut-o. Asta în loc să facă ce trebuie şi după ce au măsurat de zece ori sa vină cu soluții clare şi de înţeles pentru toată lumea. Care să nu stârnească semne de întrebare şi îndoieli, care să ducă la neîncredere şi la alte concluzii. Că poate, după atâta scărpinat ne  pricopsim iar, cu niște tehnocrati de toată… frumusețea.