Igiena mâinilor, esenţială în reducerea infecţiilor nosocomiale din spitale

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad, prin compartimentul Promovarea Sănătăţii celebrează astăzi, 5 mai, campania „Salvează vieţi: Igiena Mâinilor”. Iniţiativa
anuală „Salvează vieţi: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa în pericol.
„Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, aşa cum sunt infecţiile nosocomiale, de multe ori invizibile, sunt provocări politice și sociale pe care trebuie să le abordăm acum. În acest an, tema campaniei este: Combate rezistența microbiană – este în mâinile tale. Scopul campaniei este de a crește nivelul de conștientizare în ceea ce privește importanța igienei mâinilor în domeniul îngrijirilor de sănătate și «să unească oamenii» la nivel global pentru a susține îmbunătățirea igienei mâinilor”, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Tema „Combate rezistența microbiană – este în mâinile tale” încearcă să influențeze puternic conexiunea dintre prevenirea infecțiilor și rezistența microbiană la antibiotice și se adresează indivizilor prin utilizarea cuvântului ”tale” – la fiecare nivel al sistemului de sănătate combaterea rezistenței microbiene la antibiotice este o chestiune personală, iar impactul depinde atât de acțiunile indivizilor din prima linie, cât și de acțiunile liderilor.
„Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale”, ne-a declarat dr. Carmen Donici, de la compatimentul Promovarea Sănătățiidin cadrul DSP Arad.