Conducerea ULALA acuză: incompetența și-a spus cuvântul în ceea ce privește încălzirea centralizată

Nici nu s-a oprit bine furnizarea căldurii de către  CET că din ce în ce mai mulți arădeni aleg să se debranșeze, nemulțumiți de prețul exorbitant pe care au fost nevoiți să-l plătească pentru gigacalorie. Conducerea Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) trage un nou semnal de alarmă cu privire la situația sistemului centralizat de încălzire, arătând cu degetul înspre administrația locală și înspre politicienii arădeni care nu fac nimic pentru a veni în sprijinul consumatorilor. „Unii arădeni au demarat deja procedurile de debranşare de la CET  pe cale legală, iar  alţii chiar fără a respecta condiţiile le­gale. Ca în fiecare an, din cau­za costurilor mari la încălzire şi mai ales la apă caldă,  debran­şările de la sistemul central­i­zat continuă într-un ritm accelerat. Problema e veche. Debranșări se fac de ani și ani de zile, dar trebuie spus că din ce în ce mai multe familii apelează la această metodă pentru a-și reduce costurile. Zilele trecute, o scară întreagă de bloc s-a debranșat. După cum se observă, acum nu se mai debranșează un apartament, două, ci scări întregi de bloc”, a declarat Dorina Lupșe, preșe­dintele ULALA. În continuare, aceasta susține că din cauza debranșărilor se dezechilibrează instalațiile de încălzire, care au fost proiectate să alimenteze un anumit număr de apartamente, or, după ce numărul locuințelor care se mai încălzesc de la CET a scăzut, instalația ar fi trebuit modificată.
„Legea trebuie respectată”
Reprezentanții ULALA îi sfătuiesc pe locatarii care s-au săturat să mai plătească prețul stabilit de Administrația Falcă să organizeze ședințe ale asociațiilor de proprietari și să respecte legea. „Sugerăm asociaţiilor de proprietari, acolo unde majoritatea proprietarilor au optat pentru altă sursă de încălzire, să organizeze şedinţe ale adunării generale în care să se ia hotărâri privind renunţarea la sistemul centralizat astfel încât să se evite unele  cheltuieli  rezultate din încălcarea legii. Dacă tot se renunţa în masă, măcar să se folosesca resursele în mod eficient. Este păcat că proprietarii să piardă sume de bani prin sancţiunile privind debranşarea ilegală, şi, totodată CET-ul să se «atrofieze» puţin câte puţin în fiecare zi”, mai spune Dorina Lupșe.
Arădenii sunt buni de plată
În încheiere, președintele ULALA pune punctul pe i, susținând că arădenii sunt nevoiți să plătească prețuri piperate din cauza incompetenței unora și a deciziilor greșite care au fost luate. „S-au cheltuit sume mari pentru investiţii în retehnologizare şi pentru acoperirea pierderilor induse de reţelele de transport şi distribuţie. Probabil că am fi construit o nouă centrală cu aceste sume dacă există interes, aşa cum s-a întâmplat la Oradea. Pentru beneficiarii care vor mai rămâ­ne în sistem, estimăm că, va fi suficientă funcţionarea unei singure centrale – CET Hidrocarburi, situaţie care, din punctul nostru de vedere, ar trebui să contribuie la reducerea preţului la gigacalorie. Politicienii arădeni folosesc situaţia CET-ului doar pentru a câştiga popularitate. Incompetenţa şi deciziile greşite au dus serviciile de utilităţi publice din Arad în starea în care se afla astăzi, iar cetăţenii sunt vitregiţi de un minim standard de civilizaţie. În acest moment încă ne întrebam: Cine va răspunde pentru toată situaţia în care se afla CET Arad? Arădenii!!!”, a ținut să menționeze Dorina Lupșe.