CJP anunță: aproape 250.000 de pensionari și asigurați și doar câteva mii de bilete de tratament disponibile

Nu mulți arădeni vor reuși să plece la stațiuni pentru tratament medical, prin Casa Județeană de Pensii. Aradul are peste 114.000 de pensionari, iar numărul biletelor repartizate județului nostru în acest an este de câteva mii. De asemenea, anul acesta nu sunt disponibile bilete de odihnă.
Desigur, mulți vârstnici încearcă să își trateze bolile în stațiunile din zonă, dar vor reuși doar unii, raportat la totalul disponibil de bilete.
Potrivit legii, de bilete de tratament balnear beneficiază asigurații și pensionarii, iar de bilete de odihnă, asigurații. Casa Județeană de Pensii a anunțat însă că, în acest an nu se acordă bilete de odihnă.
Biletele de tratament se atribuie în limita numărului de locuri asigurate în unitățile de tratament din proprietatea Casei Naționale de Pensii (CNPP), precum și în limita numărului de locuri contractate cu alte unități de profil și a fondurilor alocate de stat.
Pentru acest an, Casei Județene de Pensii i-au fost repartizate un număr de doar 2.000 de bilete de tratament în stațiunile în care CNPP are baze proprii de tratament. „Pentru celelalte stațiuni nu știm încă numărul de bilete ce ne vor fi repartizate, întrucât sunt contestații încă după licitații. Vom comunica cât mai repede câte bilete de tratament de acest fel vom avea disponibile. Cel mai probabil, în total, pe acest an vom avea în jur de 6.000 de bilete de tratament, cam tot atât cât am avut disponibile și anul trecut. Numărul de bilete de tratament repartizate este mic, raportat la numărul potențialilor beneficiari din județul Arad. Vorbim de aproximativ 114.500 de pensionari și 135.000 de asigurați“, susține Mihaela Vasil, directorul Casei Județene de Pensii Arad.
Pensionarii trebuie să știe că, biletele sunt împărțite în 18 serii, până la 1 decembrie 2017. Ponderea biletelor de tratament alocate județului nostru o reprezintă stațiunile care tratează afecțiuni precum: reumatism – 1.866 de bilete, afecțiuni cardio – vasculare -118 bilete și afecțiuni digestive – 16 bilete. Un procent de 80 la sută din totalul de bilete se vor repartiza pensionarilor, și doar 20 la sută, asiguraților.
Numărul de bilete, pe stațiuni
Cei mai mulți arădeni vor putea pleca la tratament în Stațiunea Moneasa, pentru aceasta existând 1.366 de locuri disponibile. De asemenea, pentru stațiunea 1 Mai sunt 331 de locuri, pentru Buziaș, 86 de bilete, Geoagiu Băi – 169 de locuri, Olănești – 16 locuri și Covasna, 32 de locuri.
Biletele de tratament se acordă în baza unor criterii, acestea fiind aceleași ca și anul trecut. Se are în vedere dacă pensionarul a mai beneficiat de bilete de tratament balnear în ultimii doi ani, categoria și cuantumul pensiei, nivelul câștigului brut lunar al asiguratului, gradul de handicap.
Biletele gratuite vor fi împărțite pe serii și stațiuni, proportional cu numărul total de bilete din fiecare serie. De acestea beneficiază pensionarii de invaliditate în baza programului de recuperare, ve­teranii de război, salariații care lucrează în zone de expunere la radiații și persoanele adulte cu handicap.
Biletele cu suportarea unei contribuții individuale se acordă pensionarilor și asi­guraților. În cursul unui an calendaristic se poate elibera doar un singur bilet de tratament aceluiași beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuții sau gratuit.
În acest an, soții sau soțiile pensionarilor sau asiguraților care nu au calitatea de asigurați ai sistemului public de pensii nu pot beneficia de bilete de tratament, ca și însoțitori ai titularului.