Cel mai bun pianist al momentului în SUA concertează pentru prima oară în România, la Arad

Concertul pentru doi corni de Joseph Haydn, o partitură etalon a literaturii orchestrelor de curte din ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea, este pre-zentă pentru prima oară în programul Filarmonicii. Seara de 11 mai 2017 debutează la ora 19.00 cu această clasică partitură concertantă, graţie soliş-tilor invitaţi, Mihai Sârbu şi Ioan Gabriel Luca.
,,Bagajul de audiţii de gen se îmbogăţeste odată cu a-ceastă interesantă abordare a creaţiei haydniene, prospectată de obicei în zonele de mult mai mare influenţă, acelea ale celor 104 simfonii, sau ale marilor mise şi oratorii. Programul continuă în ambianţa muzicii franceze şi a pianisticii lui Camille Saint Saens, Concertul nr. 2 în sol minor pentru pian şi orchestră fiind partitura de final a primei părţi, prin care multiplul laureat internaţional Elliot Wuu, unul dintre cei mai în vogă pianişti americani ai generaţiilor actuale, îşi mar­chează debutul pe scenele de concert ale României. Dirijată de Cristian Neagu, seara simfonică se încheie în registrul începutului de secol XIX şi al creaţiei beethoveniene, rea­ducând pe pupitre una dintre cele mai strălucitoare şi ilustre pagini ale repertoriului mondial, Simfonia a V-a în do minor”, ne-a declarat Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Cristian Neagu
Între 1983 şi 1987 Cristian Neagu a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj şi a obţinut diploma în muzicologie, după studii prealabile de vioară, pian, compoziţie şi dirijat orchestră. A studiat dirijatul cu maestrul Cristian Mandeal şi profesorul Constantin Bugeanu. În anii următori s-a bucurat de numeroase invitaţii la pupitrul diverselor orchestre simfonice din România. Din 1990 Cristian Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad.
Alături de orchestra simfonică i s-a permis să concerteze doar în Italia şi Germania. În iunie 1992 Cristian Neagu a participat la cursurile organizate la Cluj de Internationale Bachakademie din Stuttgart, unde s-a perfecţionat cu maestrul Christfried Brödel. Ca urmare a prezenţei sale la aceste cursuri renumite, i-a fost acordată o bursă în scopul frecventării cursurilor de vară susţinute în anul următor de maestrul Helmuth Rilling la Stuttgart.
În 1995 a debutat ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” şi totodată cu spectacolul „Spărgă- torul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
Cristian Neagu este câştigătorul premiului oferit de Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri Bucureşti 1996.
Mihai Sîrbu
A absolvit secţia instrumentală a Academiei de Muzică George Enescu Iaşi, la clasa de corn a profesorului Petrea Gîscă. Angajat al Operei Române Iași, în perioada 1995-1999, continuă în perioada anilor următori (2000-2005) să colaboreze cu orchestre de suflători din Italia. Ca solist a susținut peste 60 de concerte acompaniat de orchestrele filarmonicilor din Botoșani, Bacău, Iași, Galați, Brașov, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Timişoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş etc., iar pe scene de recital s-a făcut remarcat în egală măsură în ţară şi străinătate. Din ianuarie 2011, Mihai Sârbu ocupă funcția de manager al Filarmonicii de Stat Botoșani.
Ioan Gabriel Luca
S-a născut în 1977 la Dorohoi. Performanţele acumulate i-au fost recompensate prin obţinerea premiului I la şase ediţii consecutive (1990- 1996) ale Olimpiadei Naţionale. Acestor reuşite li se adaugă alte premii I la Concursurile de interpretare de la Ploieşti(1992), Iaşi (1992, 1993, 1996), Constanţa (1994) Baia Mare (1995). Tot premiul I i se acordă şi în cadrul ediţiei din 1996 a Concursului internaţional „Jeunesses Musicale”. Din 1997 este membru al Filarmonicii „George Enescu”, iar din 1999, şeful partidei de corn.
În anul 2004 Ioan Gabriel Luca a fost distins de către Preşedintele României cu Medalia „Meritul Cultural” clasa a II-a.
Elliot Wuu
Câştigător în anul 2015 al premiului I la Concursul Internaţional pentru tineri pianişti de la Hilton Head şi bursier al Fundaţiei Internaţionale de Muzică Lang Lang, Elliot Wuu este o stea pianistică în devenire.
Tânărul artist a câştigat numeroase premii la concursuri statale, naţionale şi internaţionale, obţinând recent cea mai înaltă distincţie la YoungArts Competition, din cadrul Naţional YoungArts Week din Miami (2017), în urma acestui succes fiind nominalizat la o bursă prezidenţială, devenind totodată membru al MTAC Young Artist Guild, cea mai înaltă treaptă de recunoaştere acordată studenţilor din California. În anul 2015, pianistul a câştigat patru premii internaţionale importante.
Elliot Wuu a fost de două ori câştigătorul premiului I al Concursului Societăţii Muzicale Pacific, unde Yehudi Menuhin, Leon Fleischer şi Ruth Slecynska s-au numărat printre foştii câştigători, iar la împlinirea centenarului Societăţii Muzicale Pacific, pianistul a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare la toate categoriile de vârstă ale ediţiei aniversare.
În prezent este student al Conservatorului din San Francisco, unde studiază cu Yoshikazu Nagai.
În 2013 a fost unul dintre cei 12 pianişti aleşi din întreaga lume pentru a participa la Lang Lang Junior Music Camp de la München, unde a cântat şi a studiat cu marele pianist Lang Lang.
A fost invitat să susţină evenimente la Fundaţia Luis Vuitton din Paris, la Holywell Music Room a Universităţii din Oxford, la Festivalul de la Ravinia (Illinois) şi la Millennium Park din Chicago.