Mihaela, dragostea mea – coşmarul lui Băsescu

Primele cuvinte ale lui Mircea Geoană din seara în care a aflat că a devenit preşedintele României (şi s-ar părea că omul avea dreptate) revin în actualitate. „Mihaela, dragostea mea“ era prima reacţie de mulţumire a candidatului PSD la adresa soţiei sale pentru sprijinul oferit de aceasta în campania electorală. Cuvintele au fost spuse în momentul în care Geoană era sigur de victoria sa în faţa lui Băsescu. Trecerea de la extaz la agonie a fost însă una relativ scurtă, în doar câteva ore rezultatele cunoscând o întorsătură ciudată, cu un Băsescu victorios, iar cuvintele lui Geoană au intrat în istorie, făcându-l să pară cel puţin stângaci. Numai că iată, după nouă ani, „Mihaela, dragostea mea“ revine în actualitate, iar cuvintele ar putea să îşi recapete buna reputaţie. Drumul de la extaz la agonie ar putea face acum cale întoarsă, iar dragostea pentru Mihaela să fie una cu mult mai mare pentru că nu este doar o mulţumire de o campanie, ci una lungă de tot, de aproape un deceniu de frustrare.

Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au adoptat un raport privind constituirea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009. Printre obiective se numără verificarea dispozițiilor legale cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2009 precum şi verificarea posibilei existențe a unor mecanisme paralele de influențare sau de viciere a rezultatului votului; terminarea practică a capacității de procesare în timp real a solicitanților care au votat în unele secții de vot, în special din afara granițelor țării; verificarea legalității achiziționării aplicațiilor sau serviciilor informatice utilizate de către Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidențiale în anul 2009; verificarea modalității în care s-a asigurat transparența și cunoașterea de către reprezentanții partidelor politice a acestor aplicații, precum și determinarea implicării unor instituții sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea și desfășurarea procesului electoral sau în decizii politice ce exced atribuțiile stabilite prin lege pentru aceste instituții în cadrul procesului electoral.

Anchetarea modului în care s-au derulat alegerile din 2009 nu fac altceva decât să îi genereze coşmaruri în plus fostului preşedinte, se pare impostor, Traian Băsescu. Singura grijă de până acum a senatorului Băsescu era aceea de a o scoate cumva pe Elena Udrea din temniţa care devine tot mai iminentă. Durerea de cap pentru fostul marinar va fi acum însă dublă, la fel cum au fost nemeritatele sale mandate, pe care apropo, i le-a dăruit şi ştampila mea. Îmi doresc însă ca de această dată să nu mai reuşească să păcălească şi comisia care sper că va face dreptate în cazul alegerilor din 2009, iar virusul Băsescu să fie scos definitiv, pe uşa din dos a istoriei, iar cele două mandate de preşedinte să îi fie anulate măcar simbolic.