Aradul riscă să piardă peste 60% din medicii de familie în următorii zece ani

La dezbaterea publică cu tema „Finanţarea medicinei primare – importanţă şi necesitate prezentă. Măsuri şi perspective” organizată de Societatea Medicilor de Familie din Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi Consiliul Local Civic Arad, desfăşurată la amfiteatrul Aula Magna al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad, a fost evidenţiat faptul că în zece ani, România va rămâne fără 60% din medicii de familie. Totodată au fost subliniate probleme grave ale medicinei primare: neatractivitatea, cauzată, în principal, de factorul financiar precum şi de restricţiile impuse în detrimentul desfăşurării actului medical. Veniturile cabinetelor de medicina familiei depind într-o proporţie de aproximativ 95% de contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care, în opinia medicilor arădeni, este un „contract captiv”. ,,Cu toate că este un contract de prestări servicii medicale acesta este «negociat»doar între Ministerul Sănătăţii şi CNAS, fiind     stufos şi plin de obligatii impuse şi renegociate furnizorilor de servicii mediale. De asemenea, deşi medicina primară este o activitate exclusiv privată, este interzisă aplicarea tarifelor de cabinet în dauna celor impuse de CNAS. La nivel naţional, asistenţei medicale primare îi este alocat, din totalul fondurilor destinate sănătăţii, un procent sub 6% – cel mai mic procent din Europa unde media este de 9-15% iar acest procent scade anual contrar indicaţiilor şi recomandărilor exprese ale Uniunii Europene, Băncii Mondiale şi Fondului Monetar”, susţine dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Societăţii de Medicina Familiei Arad. Medicina de familie se adresează întregii populaţii şi soluţionează aproximativ 75% din totalul cazurilor raportate la nivel naţional. Deşi mai mult de jumătate din populaţia României se află în mediu rural, iar medicul de familie este de cele mai multe ori unicul furnizor de servicii medicale accesibil pentru această categorie de populaţie, tocmai asistenţa medicală primară, nu este finanţată în mod corespunzător. ,,Investiţia în medicina primară este demonstrată ca fiind cea mai “rentabilă”, atât pentru sistemul de sănătate cât şi pentru bugetul de stat, implicarea Ministerului Sănătăţii precum şi politicile publice pentru prevenţie sunt minime. La fel şi implicarea au­torităţilor locale. În cadrul dezbaterii, reprezentanţii CNAS au fost, la nivel declarativ, de acord atât cu pro­- blemele expuse cât si cu necesitatea unei schimbări de optică, dar, din păcate, de peste zece ani se discută aceleaşi probleme fără nici un rezultat concret”, mai susţine Dărăbanţiu.
Organizatorii ţin să mulţumească tuturor celor care pot decide efectiv soarta medicinei de familie şi implicit a pacienţilor şi anume: Ministerului Sănăţăţii, Ministerului Finanţelor cât şi parlamentarilor, menţionând că toţi aceştia au lipsit cu desăvârşire de la dezbatere. Cu toate acestea, concluziile dezbaterii şi măsurile propuse de organizatori vor fi trimise sub forma unei Rezoluţii decidenţilor în ciuda dezinteresului acestora.
,,Salutăm prezenţa la această dezbatere a domnului Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator şi preşedintele UVVG, care a transmis un mesaj de susținere pentru această ramură a medicinei. Printre oficialități au răspuns invitației reprezentanți ai administrației locale, județene din cele cinci județe menționate mai sus, Aradul fiind reprezentat de primarul Gheor- ghe Falcă și vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea“, încheie Dărăbanţiu.
Adrian CotunaGlasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni