Ministrul Educaţiei a avut o zi plină la Arad

Prezent la deschiderea Târgului internațional de educație și locuri de muncă – EDU2JOB for life, unde şi-a început ziua, la ora 09.00, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a rămas plăcut impresionat de modul în care este organizat acest eveniment. ,,Şcoala îşi îndeplineşte menirea dacă la capătul studiilor elevul este lansat în câmpul muncii. Învăţământul românesc este bulversat de reformele care s-au făcut de-a lungul vremii şi de aceea consider că nu mai este cazul să fac şi eu o asemenea greşeală. Totuşi îmi doresc să dau o mai multă atenţie şcolilor care pregătesc meseriaşi. Una dintre problemele cu care se confruntă anumite oraşe, printre care şi Aradul, este tocmai lipsa forţei de muncă. Acest lucru ar putea duce la pierderea unor agenţi economici importanţi sau la invadarea oraşelor cu forţă de muncă adusă din Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh şi aşa mai departe, ceea ce nu cred că ne dorim. Ceea ce am văzut aici, la acest târg, m-a impresionat şi vreau să preiau exemplul şi să îl duc la nivel naţional. Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură din Arad are o bază de date în care sunt cuprinşi toţi agenţii economici din această regiune. Tocmai aceşti agenţi economici reprezintă viitorul tinerilor din şcoala de astăzi. Rolul nostru este să îi pregătim pentru muncă”, a spus Năstase.
După vizitarea târgului, ministrul a fost îndreptat spre noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad pentru inaugurarea unei clădiri… neterminate. După momentul tăierii panglicii, în holul principal al noului sediu s-a desfășurat slujba de sfințire a noului edificiu. După încheierea ceremoniei de inaugurare a sediului, într-una din sălile de șe­dință ale IȘJ Arad a avut loc o conferință de presă susținută de Claudius Mladin și Pavel Năstase. În cadrul acesteia s-au discutat atât problemele educației pe plan local, cât și cele de pe plan național. Odată finalizată întâlnirea cu presa, Ministrul Educației s-a îndreptat către o altă sală de șe­dințe unde s-a desfășurat o întâlnire de lucru cu inspectorii școlari generali din județele Arad, Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Satu Mare, Sibiu și Timiș.
Obiectivul de investiție „Clădire nouă pentru Palatul Copiilor și Inspectoratul Școlar Județean Arad” a fost finanțat de către Guvernul României, prin Ministerul Educației Naționale, construcția începând acum aproape un deceniu. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 30 de milioane de lei, întregul complex cuprinzând clădirea IȘJ, clădirea Palatului Copiilor și o anexă. Ambele clădiri ar fi trebuit finalizate în 2013, însă lucrările au fost blocate atât de lipsa fondurilor, cât şi de diverse proceduri birocratice, cum ar fi apariţia Legii descentralizării, în urma căreia se planifica transferarea investiţiei către municipalitatea arădeană, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Lucrările au fost oprite câţiva ani, iar sediul ISJ a fost finalizat la nouă ani de la începrea lucrărilor, fiind inaugurat ieri în prezenţa ministrului Educaţiei, Pavel Năstase.
Clădirea Inspectoratului, respectiv anexa, au costat în total aproximativ 12 milioane de lei. Având parter și două etaje, edificiul inspectoratului are o suprafață desfășurată de 1.780 metri pătrați. La parter și etajul întâi se regăsesc 19 birouri, etajul secund fiind prevăzut cu cinci camere de cazare pentru două persoane fiecare.
În momentul de față, în jur de doar 30% din lucrările la Palatul Copiilor sunt realizate, costul acestor lucrări ridicându-se până în prezent la aproximativ 5,6 milioane lei. Pentru finalizarea lucrărilor la această clădire mai este necesară suma de 12,5 milioane de lei, bani ce vor veni de la Ministerul Educației.
În continuare, ministrul Educaţiei a efectuat o vizită la cele două universităţi arădene.