Astrologie, numerologie şi prostie

Încep cu o pildă ce-o mai zisei, dar e foarte potrivită pentru ce voiesc a vă spune, dragii mei cititori.

Un mare înţelept din Tibet a dat odată ştire în tot ţinutul că angajează ca însoţitori în grupul lui, şase oameni deştepţi cu care să se poată întreţine la discuţii pe măsura ştiinţei şi înţelepciunii sale. Candidaţii erau testaţi pentru a nu exista dubii asupra ascuţimii minţii celor aleşi. Cum ţara nu ducea lipsă de oameni deştepţi, peste un an toate cele şase posturi au fost ocupate.

După câteva zile de la ocuparea ultimului post, al şaselea,  la înţeleptul cu pricina se prezintă un nou candidat, al şaptelea, acesta exprimându-şi dorinţa să ocupe un loc de însoţitor. Pentru a-i sugera că toate posturile au fost ocupate, marele gânditor, fără rostească o vorbă, a luat un pahar cu apă şi l-a umplut ras, sugerând că dacă ar mai adăuga o picătură s-ar vărsa paharul. Cu alte cuvinte, nu mai poate primi pe nimeni, posturile de însoţitori fiind toate ocupate.

Atunci, ultimul candidat a luat de jos o frunză uscată şi a pus-o peste apa din pahar. Cu toate că paharul a fost umplut până la refuz nu s-a vărsat nici un strop, frunza plutind deasupra apei. Cu alte cuvinte a sugerat, la rându-i, că pe lângă ceilalţi înţelepţi ar putea fi primit şi el, un biet muritor.

Văzând gestul inteligent al ultimului candidat, marele filozof l-a luat în grupul său de însoţitori.

Nu există post de televiziune sau cotidian care să nu aibă rubrici fixe, cum ar fi: Meteo, Sfatul medicului, Reţeta culinară a zilei, Curs valutar, Telefoane importante, Calendar Creştin… Toate rubricile sunt foarte apreciate de către telespectatori sau cititori. Dar ca rubrica de Horoscop nu cred că este o rubrică mai citită, mai ascultată, mai văzută, mai căutată. S-a observat că atunci când într-un cotidian se introduce această rubrică, în mod automat numărul cititorilor creşte.

Problema este că Astrologia este socotită de unii o ştiinţă, o modalitate după care trebuie să-ţi orânduieşti viaţa în timp ce oamenii de ştiinţă socotesc Astrologia ca o pseudoştiinţă; Biserica Creştină nici nu o bagă în seamă.

Este foarte greu să crezi că „întrucât Jupiter are ascendenţă în Saturn“, astăzi după-amiază „s-ar putea să te viziteze soacra“, sau „dimineaţa e posibil să aveţi un accident de circulaţie chiar pe zebră“ pentru că planetele s-au aliniat ca soldaţii la manutanţă… (Fie vorba-ntre noi, e o prostie să spui că planetele se aliniază, întrucât acestea nu se aliniază niciodată, dovedit ştiinţific).

De fapt horscopistele sunt nişte ghicitoare cu diplomă. Deosebirea e că în timp ce ghicitoarele operează cu ghiocul, cele cu diplomă operează cu planetele. Amândouă entităţile cu ghicitul au o bogată imaginaţie… Şi mulţi fr… adepţi!

Mai nou, a apărut moda ca pe lângă horoscopiste să mai aduci prin redacţii un numerolog, adică un ghicitor în numere. Dacă horoscopistele studiază planetele cu care îţi ghicesc viitorul, ţigăncile studiază ghiocul, ei, bine, numerologii îţi află caracterul, viitorul şi sănătatea adunând, scăzând şi împărţind cifre, numere. Te întreabă: în ce zi te-ai născut? În 3, îi răspunzi. Numerologul zice, plin de importanţă, afectat şi adânc: Trei plus cinci dă opt, o cifră sensibilă. O să te doară splina, şi niţel colonul (maţul gros, pentru neiniţiaţii în anatomie). Adânc!

Ziceam că e moda ca în redacţii să aduci ghicitori. De o vreme încoace, în fiecare sâmbătă, Dănuţa Grecu de la Antena 3 ne delectează ghicindu-ne viitorul cu doi bizari: o horoscopistă şi un numerolog.

Normal că şi horoscopistele şi numerologii te înşeală ca nişte escroci, doar că ei te înşeală doar mental, în timp ce ţigăncile te înşeală şi material, la biştari. Da-i totuna! Ceea ce nu-i place deloc Bisericii lui Iisus Hristos. Deşi-şi fac cruce des (horoscopista şi numerologul) şi-l pomenesc pe Dumnezeu cu ritmul unei mitraliere, de parcă El, Dumnezeu ar fi adeptul acestor escroci mentali.

Nu întotdeauna frunza uscată a prostiei îşi găseşte un suport credibil. Nu la oricine…