Angajaţii de la Finanţe au ieşit în stradă pentru a nu li se tăia salariile

A fost forfotă mare în toată ţara. Aproximativ 22.000 de salariați ai sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice au participat ieri, 15 mai 2017, la un protest spontan, ca reacție la proiectul Legii salarizării, care duce la tăieri de salarii.
La protest au fost salariați din toate județele țării, inclusiv municipiul București, aceștia solicitând Ministerului Finanțelor Publice și Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate.
Acțiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanșate de salariați și se pot întinde pe o perioadă nedetarminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul. Potrivit comunicatului transmis de către sindicicalişti, salariații Ministerului Finanțelor Publice și uni­tăților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare.
,,Guvernul României în loc să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Mi­nisterului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai rea­listă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pre­gătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale.
Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităților în a găsi soluții i-a determinat pe salariați să reac­țio­- neze necontrolat.
O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăși punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării”, se mai spune în comunicat.
La Arad toţi cei 450 de salariaţi ai Finanţelor au participat la protestul spontan. Dintre aceştia 350 au fost din Arad, iar restul de la unităţile subordonate din judeţ. ,,Acţiunile vor continua până când situaţia va reveni la normal. Şi în programul de guvernare al actualulu Executiv s-a spus că niciun salariu nu va scădea în România. În orice caz, toţi şefii de filiale ai sindicatului nostru împreună cu conducerea centrală vom avea  negocieri mâine la Ministerul Finanţelor. Din partea noastră există toată deschiderea şi suntem pentru o rezolvare prin dialog a problemelor noastre”, a punctat Ioan Trifa, liderul Sindicatului Finanţe Arad. De menţionat ar mai fi şi faptul că  Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Timișoara din care face parte şi AJFP Arad a obţinut şi în luna aprilie rezultate foarte bune în ce priveşte nivelul de încasare la Bugetul General Consolidat, cu aproape 10% mai mult decât luna aprilie a anului trecut. Sindicaliştii, pentru a fi şi mai clar înţeleşi, au mai precizat că ei nu revendică nicio mărire salarială , ci să se păstreze actuala grilă, neafectată de proiectul Legii salarizării unitare.