Prima arădeancă finalistă a celui mai important concurs de canto din lume: Operalia, a lui Placido Domingo

Foto: Deutsche Oper am Rhein, Susanne Diesner

Absolventă a Liceului de Muzică Sabin Drăgoi din Arad, soprana Adela Zaharia cucereşte rând pe rând toate piscurile scenelor de operă din lume. Cea mai recentă cucerire a frumoasei arădence de doar 29 de ani este selectarea sa printre cei mai buni 40 de tineri cântăreţi ai lumii pentru a participa la celebrul concurs internaţional de canto Operalia, înfiinţat şi condus de tenorul şi dirijorul Placido Domingo. Între artiştii selectaţi pentru cea de-a 25-a ediţie a competiţiei păstorite de Placido Domingo, se află muzicieni din Rusia, Coreea de Sud, Italia, Sua, Marea Britanie, Japonia, Polonia, Bulgaria şi din Republica Moldova.
adelaConcursul Internaţional de Canto, Operalia, a fost înfiinţat de către Placido Domingo în anul 1993 cu scopul de a ajuta la lansarea carierelor celor mai talentaţi tineri muzicieni în lumea mondială a operei. În fiecare an, în competiţie se înscriu cel puţin o mie de candidaţi de pe întreg mapamondul. Un select juriu alcătuit din trei personalităţi din lumea operei ascultă cu foarte mare atenţie înregistrările trimise de fiecare candidat în parte, iar în urma unor dezbateri riguroase cei mai buni 40 din cei peste o mie de muzicieni sunt aleşi să participe la concurs. Apoi, un juriu alcătuit din zece persona­lităţi din lumea operei, în frunte cu însuşi Placido Domingo aleg în fiecare an un alt oraş în care îi ascultă pe fiecare din cei 40 de finalişti. Câştigătorii premiilor Operalia au şansa de a începe o colaborare strânsă nu doar cu Placido Domingo, care îi va îndruma în carierele lor, ci şi cu cei mai influenţi oameni din lumea     operei. ,,Este cu certitudine o onoare să fiu selectată între cei 40 de finaliști ai concursului Operalia, care la ora actuală este unul dintre cele mai importante concursuri internaționale. Pentru mine este o confirmare că mă aflu pe un drum bun și că întreaga muncă dă roade. Participarea în sine poate însemna un mare pas în față pentru orice tânăr solist de operă, datorită mediatizării din jurul concursului, datorită ocaziei de a lucra cu o legendă ca și Placido Domingo, dar mai ales datorită componenței juriului în fața căruia avem șansa să cântăm – persoane care țin frâiele unor instituții precum Metropolitan Opera New York, Royal Opera House London, Wiener Staatsoper, Teatro Real Madrid, etc. Participarea aduce cu sine și o mare responsabilitate, bineînțeles și o doză enormă de stres, pe care însă sper să reușesc sa îl țin în frâu, ca să nu îmi afecteze performanța. Urmează două luni de pregătire intensivă alături de cei care mă îndrumă pe drumul meu profesional. Concursurile pot fi extrem de subiective, mai ales în domeniul nostru, așa că singurul obiectiv cu care merg acolo este să mă prezint la cel mai înalt nivel de care sunt capabilă, iar după să fiu eu însămi mulțumită de propria performanță.”, ne-a mărturisit Adela.
Câştigătoarea Concursului
„Haricleea Darclee”
Tânăra soprană născută în Arad şi absolventă a Liceului de Artă Sabin Drăgoi, a studiat canto şi pian la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în timpul studiilor debutând pe scena Operei Nationale Cluj-Napoca cu Gilda (Rigoletto, G.Verdi), urmând Norina (Don Pasquale, G. Donizetti), Musetta (Boema, G. Puccini) şi Michaela (Carmen, G. Bizet). Imediat după terminarea studiilor de masterat, și-a continuat pregătirea la studioul de operă al Komische Oper Berlin unde a avut ocazia de a relua roluri precum Musetta și Michaela, alături de Helena (A midsummer night’s dream, W. Sheakespeare), Pamina (Die Zauberflote, W.A. Mozart) și altele. Din 2015, Adela Zaharia este invitată să se alăture soliștilor „Deutsche Oper am Rhein” Dusseldorf, unde debutează cu roluri ca și Konstanze (Die Entfuhrung aus dem Serail, W.A Mozart), Lucia di Lammermoor (G. Donizetti), Donna Anna (Don Giovanni, W.A Mozart) și altele. În paralel, continuă colaborarea cu Komische Oper și debutează în ultimii ani pe scene importante cum ar fi „Gran Teatre del Liceu” Barcelona, „Balshoi Theatre” Moscova, Edinburgh International Festival, Grand Theatre Shanghai. Din programul stagiunii următoare face parte debutul în rolul Elisabetta din „Roberto Devereux” la Oper Frankfurt, Gilda la Deutsche Oper am Rhein și un turneu de trei săptămâni în Japonia, unde va cânta Pamina din „Die Zauberflote”.
Adela Zaharia are un repertoriu de concert foarte bogat, cu lucrări precum Carmina Burana, C. Orff, Simfonia a IX-a, L. V. Beethoven, Mesia, G.F. Haendel, Matthaus Passion, J.S. Bach, Ein Deutches Requiem, J. Brahms. Requiem, W.A. Mozart, Lobgesang, F. Mendelssohn, Das Paradies und die Peri, R. Schumman (Peri), pentru a menționa doar câteva. De asemenea, în 2012 este câştigătoarea Marelui Premiu a Concursului internațional „Haricleea Darclee”, organizat de marea soprană Mariana Nicolesco.
Apreciată de critica muzicală
Cu debuturile în rolurile Lucia di Lammermoor și Elsbeth ea farmecă atât publicul cât și criticii: „Ce performanță impresionantă a Adelei Zaharia în rolul Lucia – la început o fată timidă, în curând bântuită de gânduri sumbre, apoi o femeie îndrăgostită, cu inima sfâșiată între iubire și datorie, până când, trădată și chinuită, nu mai poate suporta presiunea și, într-un final, cade în nebunie. Soprana nu a fost primită cu ovații doar pentru interpretarea excelentă a faimoasei arie a nebuniei, cât și pentru întreaga performanță.” (Theaterkompass)
„Soprana cântă cu o asemenea delicatețe, putere iluminatoare și brilianță încât este pe drept celebrată de public cu aplauze furtunoase.” (Opernnetz)
„Măreața apariție a serii a fost Adela Zaharia ca și Elsbeth, cu o voce bună de soprano, bogată în armonice, care știe cum să cânte coloraturile cu delicatețe, câștigând la sfârșitul ultimului act tot mai mult dramatism, fără a pierde însă din calitatea sunetului. Ar fi o ideală Olympia, Leila și chiar Marguerite, pentru că în adiție agilității vocii sale, ea are și o bogată bază lirică” (L’Opera International magazine)