Toate satele comunei Craiva vor fi modernizate

Săptămâna trecută, vreme de două zile, am fost oaspeții comunei Craiva. Așezată într-un peisaj deosebit, comuna Craiva se află la circa 85 km de Arad, fiind situată acolo unde câmpia Susagului se întâlnește cu Dealurile Mărăușului și Munții Codru-Moma, pe cursul râului Sartiș. Comuna are 10 sate: Craiva – centru de comună, Chișlaca, Ciuntești, Coroi, Mărăuș, Rogoz de Beliu, Stoinești, Susag, Șiad și Tălmaci.
*Câteva proiecte importante
Gazda noastră, primarul acestei frumoase comune, IONEL BERCEA – aflat la cel de-al doilea mandat în fruntea comunității – a avut ce să ne arate; cu ce să se… laude, adică.
Discuția s-a axat pe subiecte precum realizări, proiecte și felul cum se desfășoară activitatea, adică despre obiectivele comunei.
„În ceea ce mă privește, când am de rezolvat o problemă o situație apărută în comunitate, pentru mine este ca și cum aș avea de rezolvat o problemă de-a mea și de-a familiei mele; și asta se simte. O să vedeți acum, când mergem pe teren, cu câtă căldură ne întâmpină oamenii. Vom merge și în satul Mărăuș unde se și asfaltează: este vorba de drumul comunal DC9 din Mărăuș, care se asfaltează – circa 2,3 km.
Ar mai fi de spus că mai avem depuse proiecte la Ministerul Dezvoltării, pe PNDL, pentru: asfaltarea dumului comunal DC1, Susag-Tălmaci, drum ce face legătura cu satul Moțiori – din comuna vecină Apateu; DC3 Stoinești-Ciuntești(Vălani); DC4 Stoinești-Ciuntești; DC2 sat Coroi și DC5 sat Șiad. Acestea sunt proiectele depuse pentru asfaltări“ ne-a enumerat succint primarul Ionel Bercea.
Zi de sărbătoare la Mărăuș…
Am bătut la pas satul Mărăuș, de la un capăt la altul, alături de primarul Ionel Bercea dar și de viceprimarul…, cu ocazia asfaltării străzii care străbate satul. Am putut vedea bucuria cu care priveau oamenii aceste lucrări atât de utile – asfaltările. La fiecare gospodărie oamenii erau ieșiți la stradă. O gospodină –Maria Popa – le-a oferit muncitorilor cu drag… „întorsuri“ cu varză și cartofi – o prăjitură specifică, bună și sățioasă, ca un fel de langoș.
„Nu numai eu, dar și ceilalți mărăușeni, ați văzut cum așteptau să vadă cum se așterne asfaltul în fața caselor, în tot satul. Pentru noi e o mare bucurie că umblăm fără să ne mai înnoroim când plouă și când e secetă nu se mai ridică praful de pe stradă – care se punea pe geamuri, pe pomi, pe haine, după fie care mașină ori căruță. Pentru e zi de sărbătoare azi“ ne-a mărturisit femeia.
La cei 86 de ani ai săi, Petru Pera se bucura ca un copil de drumul cel nou. „Ceea ce face primarul nostru pentru noi toți…, apăi nu mulți mai fac asta. Acum putem zice că facem pași spre modernizare. Și în plus, atât de frumos și respectuos poate vorbi cu noi acest om… Și când te duci la Primărie, dacă te vede imediat te întreabă ce problemă ai, cu ce te poate ajuta… Vă spun: până la vârsta asta am trecut și am văzut multe dar de omul ăsta nu poți zice decât de bine!“ ne-a spus gospodarul.
Turismul, ar fi o opțiune profitabilă
La un moment dat am ajuns și la un drum forestier despre care cei doi edili au precizat că au de gând să-l utilizeze pentru a dezvolta turismul. „Ne împiedică însă aspectul că… nu este al nostru, al Primăriei; este al Ocolului Silvic. Mulți primari ne-au spus că au probleme cu aceste drumuri… Noi am vrea să-l trecem la noi, la Primărie, dar din păcate noi ne lovim de toate nimicurile…. Este păcat pentru că turismul ar pute fi profitabil în zonă; pentru toată lumea: localnici și turiști deopotrivă“ a subliniat edilul din Craiva.
Privind spre viitorul
comunei…
Cei doi edili s-au dovedit animați de aceeași  viziune pentru viitor. Bunăoară, viceprimarul ne spunea că: „trebuie să facem cât mai multe proiecte – inclusiv și mai ales și pentru bani europeni – și să susținem cât vom putea dezvoltarea turismului în zona noastră: nu mai avem ce aștepta… ceva anume de la nimeni! Noi avem deja cinci proiecte depuse – cum a spus și domnul primar. Mai cercetă, ne mai gâdim la ce mai suntem buni și vom mai face și altele! Ați văzut câtă bucurie a adus asfaltarea oamenilor din Mărăuș… În plus, vă mai spun că urmează și celelalte sate“ ne spunea viceprimarul.
Un punct important este și educația copiilor. Aici primarul a ținut să precizeze că : „acum este în lucru mobilier școlar pentru două săli de clasă unde era absolut necesar. De asemenea, vom face și niște panouri pentru afișaj, tot la Școala din Craiva. Dacă va fi de calitate și fiabil vom mai continua lucrarea, deoarece este necesar mai mult mobilier nou“.