Simfonii… mai în glumă, mai în serios la Filarmonică

Glumă, păcăleală, nostalgie, sentimentalism pasional, dinamism, ritmică debordantă, totul într-un pachet simfonic imprevizibil, pregătit pentru seara de 18 mai 2017 de invitaţii Filarmonicii, dirijorul Romeo Rîmbu, pianistul Sorin Petrescu şi percuţionistul Doru Roman, prezenţi cu un nou program de divertisment, care debordează de spontaneitate şi echilibristică instrumentală.

,,Audiţia se destinde în această săptămână printr-o colecţie de miniaturi simfonice, în care centrul de greutate devine muzica semi-clasică a lui Leroy Anderson, prezent prin cele mai şarmante şi aluzive dintre titlurile sale, Ceasul sincopat, Maşina de scris sau Baletul cu şmirghel, însă prospectează deopotrivă nuanţele rafinate ale unor creatori la fel de accesibili şi partiturile lor de culminaţie. Din programul experimentaţilor muzicieni nu lipsesc nici de această dată partituri de Astor Piazzolla (Romanţa, Libertango) sau Gian Piero Reverberi (Odiseea veneţiană), însă tabloul se diversifică prin spectacolul instrumental oferit de autografele Friedrich Gulda (Introducere şi Scherzo), Phil Coulter (Polca din Belfast) sau Pablo de Sarasate (Melodii lăutăreşti), dar şi prin rafinamentul şi eleganţa unor inspiraţii precum dansul cu iz maur al lui Enrique Granados (Orientale) sau aceea a emblematicei teme creată de Henry Mancini pentru filmul Pasărea spin… 18 mai în glumă, 18 mai în serios este un spectacol simfonic pentru toate gusturile, un eveniment ce încurajează insolitul şi spectaculosul, un loc de întâlnire pentru cei care iubesc muzica bună şi acceptă o noua întâlnire cu ea, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar”, sună invitaţia… serioasă a lui Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

Romeo Rîmbu

De-a lungul carierei profesionale, dirijorul Romeo Rîmbu şi-a câştigat recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional, fiind invitatul permanent al unor renumite orchestre din ţară şi străinătate. Ca oboist, multiplu laureat al concursurilor de specialitate, Romeo Rîmbu colaborează cu diferite formaţii şi orchestre, concertând în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia. În ipostază solistică, dintre cele mai importante succese se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W.A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena. Această lucrare, împreună cu concertele de Haydn şi Dittersdorf, au fost înregistrate pe două LP-uri pentru Casa de discuri Electrecord.

Pentru muzicianul Romeo Rîmbu, arta dirijorală a constituit o preocupare constantă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei “Ottorino Respighi” din Roma. Dirijând peste 700 de concerte în Europa, S.U.A., Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice, Romeo Rîmbu a susţinut concerte în săli prestigioase ale lumii: Seoul Arts Center, Musikverein din Viena, Hercules-Saal din München, Teatrul Manzoni şi Opera din Roma, Teatrul Arriaga din Bilbao.

Totodată a fost membrul unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini.

Profesor-asociat al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca şi al Facultăţii de muzică a Universităţii din Oradea, Romeo Rîmbu deţine şi funcţia de dirijor permanent al Filarmonicii din Oradea. Totodată, deţine statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane, cu sediul la Bistriţa.

Este Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Sorin Petrescu

Pianistul Sorin Petrescu a început studiile la Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara şi şi-a continuat instrucţia muzicală la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu. În anii 1980 şi 1981 a participat la cursurile de vară ale Seminarului internaţional de la Weimar, la clasa de măiestrie a pianistului Rudolf Kehrer.

Din anul 1982, Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii Banatul, desfăşurând o bogată activitate solistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane.

Sorin Petrescu a fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei „Astra“ din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este de asemenea laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara – Italia (Premiul II). A realizat înregistrări la radio, televiziune şi la Casele de discuri Electrecord, Gutingi, Cavalli, Altri Suoni.

Sorin Petrescu este doctor în muzicologie.

Doru Roman

A absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu  din Timişoara, la clasa de percuţie  a doamnei prof. Viorica Siminescu şi Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa Maestrului Grigore Pop. Dintre activităţile sale multiple amintim implicarea sa ca membru al Orchestrei Internaţionale Europa Symphony – Viena, Orchestrei Metropolitan – Bucureşti, Ansamblului de Percuţie – Cluj-Napoca, Ansamblului de Percuţie Rhythmic – Timişoara şi Old Dixieland Jazz Band. Este coordonator al Ansamblului Percutissimo al Facultăţii de Muzică din Timişoara şi membru al Trio-ului Contraste.

De-a lungul timpului, Doru Roman a obţinut cinci Premii I la Concursurile Naţionale de Percuţie, Premiul  Criticilor din România (1985), Premiul Special la Festivalul de Jazz – Sibiu (1986), Premiul Pro Cultura Timisiensis şi Premiul  UCMR (2008).

A susţinut concerte ca solist, acompaniat de majoritatea orchestrelor importante din ţară şi patru concerte acompaniat de Orchestra Naţională din Taiwan. A participat la numeroase festivaluri internaţionale din întreaga lume.

A realizat numeroase înregistrări radio şi pe  DVD, dintre care şase concerte în care este solist şi alte 25 în diferite concerte şi recitaluri cu ansamblurile din care face parte.